Σημαντικά μειωμένες επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Βρισκόμαστε σε περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των τιμών φυσικού αερίου, σημείωσε ανακοινώνοντας τις επιδοτήσεις. Όπως είπε η κρίση έχει αμβλυνθεί (τα τιμολόγια των εταιρειών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένα κατά 65%) ωστόσο δεν έχει τελειώσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι ύψους 95 εκατ. ευρώ έναντι άνω των 470 εκατ. τον Ιανουάριο

Στα 4ο ευρώ ανά MWh κυμαίνεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τα οικιακά τιμολόγια τον Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ΟΤ. Όπως ξεκαθάρισε η επιδότηση αυτή αφορά την οικιακή κατανάλωση έως 500 MWh.

Για τα νοικοκυριά που η καταναλωσή τους θα ξεπεράσει το όριο αυτό, θα ισχύσει η ίδια επιδότηση υπό την προϋπόθεση να μειώσουν την ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα, τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα λάβουν επιδότηση ύψους 88 ευρώ/MWh.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση ανέρχεται στα 20 ευρώ/MWh ανεξαρτήτως χαμηλής μεσαίας ή υψηλής τάσης, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός. Παράλληλα, για τους αγρότες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 40 ευρώ/MWh.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο μείωσαν τις χρεώσεις Φεβρουαρίου οι πάροχοι

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές.

Η κρίση αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα είμαστε δίπλα τους για όσο διάστημα διατηρηθεί η αστάθεια. Ήμασταν δίπλα τους στα πολύ δύσκολα, τον περασμένο Αύγουστο, που διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ. Ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ. Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο.

Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Φεβρουάριο:

Για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh.

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια,

  • Στηρίζουμε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, με την επιδότηση να ανέρχεται στα 20 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκ ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και θωρακίζοντας την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια