Με διαφορά μίας ημέρας Federal Reserve και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνουν αυτή την εβδομάδα τον παλμό στις αγορές, αποφασίζοντας για νέες αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Κι ενώ η Fed, πάτησε απότομα το φρένο, αποφασίζοντας σήμερα Τετάρτη, να αυξήσει τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης (καθώς οι τιμές εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης) η ΕΚΤ αύριο εκτιμάται ότι θα είναι λίγο πιο επιθετική αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Εξάλλου, η ΕΚΤ άργησε να ανοίξει τον χορό της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής και το βασικό της επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από αυτό της Fed.

Αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ – Πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια

Οι λέξεις της Λαγκάρντ

Με το μέγεθος της αύξησης να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη που θα ακολουθήσει, και ειδικότερα στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, για να περιγράψει τις μελλοντικές κινήσεις και προοπτικές.

Με λίγα λόγια, αγορές και κυβερνήσεις θα αναζητήσουν στις λέξεις της Λαγκάρντ τα σημεία εκείνα που θα αποκαλύψουν το αν θα συνεχιστεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και με πιο ρυθμό, κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Μέχρι την επόμενη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου, θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Γεράκια εναντίον περιστεριών

Ήδη τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, με το σενάριο της ύφεσης να απομακρύνεται.

Ως εκ τούτου, η μάχη μεταξύ των περιστεριών και των γερακιών στην ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστεί…με τις πιο μετριοπαθείς φωνές να κερδίζουν έδαφος.

Ο ρυθμός της σύσφιγξης θα μπορούσε να επιβραδυνθεί τον Μάρτιο, δήλωσε η οικονομολόγος της Barclays, Silvia Ardagna. «Θα μπορούσε να υπάρξει διάσταση απόψεων στη συνεδρίαση της 2ας Φεβρουαρίου που θα μπορούσε να ενταθεί ενόψει της συνεδρίασης του Μαρτίου, όταν το επιτελείο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια νέα σειρά μακροοικονομικών προβλέψεων», υπογράμμισε.

Ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί ασταθείς παράγοντες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, που θεωρούνται καμπανάκι για τις μελλοντικές τάσεις του πληθωρισμού, μπορεί να μην έχει ακόμη κορυφωθεί.

Και σε ένα επιπλέον επιχείρημα ότι η περιοχή μπορεί να χειριστεί τις αυξήσεις των επιτοκίων, η οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι φοβόταν με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat την Τρίτη που δείχνουν ότι η περιοχή αναπτύχθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο, διαψεύδοντας τους φόβους για συρρίκνωση.

Τα γεράκια στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν βγει δυναμικά για να τονίσουν ότι η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί.

Η Anna Titareva, οικονομολόγος στην ελβετική UBS, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να δει βελτίωση στο «ευρύτερο περιβάλλον πληθωρισμού» πριν αλλάξει πορεία στη νομισματική της πολιτική.

«Η άνοδος του βασικού πληθωρισμού σε ορισμένες βασικές χώρες [όπως η Ισπανία] θα είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει η κεντρική τράπεζα την τρέχουσα επιθετική στάση της», δήλωσε από την πλευρά του ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING Bank.

Τι έδειξαν τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης

Πριν από μερικούς μήνες, όταν άνοιγε ο κύκλος επιθετικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, παράγοντες της αγοράς τόνιζαν ότι πλέον δεν υπάρχουν «περιστέρια» στην τράπεζα, αλλά λιγότερο και περισσότερο επιθετικά γεράκια.

Αυτό διεφάνη έντονα στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα πρακτικά της οποίας φανερώνουν διαφωνίες μεταξύ των στελεχών για το ύψος αύξησης των επιτοκίων.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δέχθηκε πιέσεις από τα γεράκια της τράπεζας να προχωρήσει σε ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, με τους αξιωματούχους τελικά να συμβιβάζονται με μια μικρότερη αύξηση την οποία θα συνόδευε ένα επιθετικό μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις.

«Μεγάλος αριθμός» αξιωματούχων τάχθηκε αρχικά υπέρ μία ακόμα αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, αντί των πενήντα μ.β. που εισηγήθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν.

Τελικά κάποιοι, άλλαξαν γνώμη μετά τη δημόσια δέσμευση της Λαγκάρντ για περισσότερες αυξήσεις αυτού του μεγέθους στις επόμενες συναντήσεις.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης σε χαμηλότερη ταχύτητα για ποσοτική σύσφιξη από ό,τι είχαν ζητήσει ορισμένοι.

Οι επόμενες συνεδριάσεις

«Μεγάλος αριθμός μελών αρχικά εξέφρασε την προτίμηση για αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν σαφώς να είναι πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό και οι επικρατούσες προσδοκίες της αγοράς και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ήταν προφανώς ασυνεπείς με την έγκαιρη επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%», γράφουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, τα μέλη της EKT ανέφεραν ότι τα «τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός γινόταν πολύ πιο ευρείας βάσης και επίμονος. Ενώ η πτώση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο ήταν απροσδόκητη, ο πληθωρισμός ήταν ακόμα υψηλότερος από τον προβλεπόμενο τον Σεπτέμβριο».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης του περασμένου Δεκεμβρίου που ήταν και η τελευταία για το 2022 και στην οποία η ΕΚΤ επιβράδυνε την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο διαδοχικές 75 μονάδων βάσεως, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ άφησε σαφείς υπαινιγμούς: από εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και προχωρώντας, οι αυξήσεις των επιτοκίων δε θα σταματήσουν και θα είναι σημαντικές. Υπονοώντας ότι στο τραπέζι δεν τίθεται θέμα για πιο ήπια αύξηση επιτοκίων, όπως και για πιο επιθετική αύξηση, καθώς όπως είχε δηλώσει τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι βραχύβια, καθώς στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει ως επιβραδυντικός παράγοντας για την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή