Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών οι οποίες έχουν σημειώσει ισχυρή άνοδο από τις αρχές του νέου έτους, έχει πολύ δρόμο ακόμη, εκτιμά η Goldman Sachs. Οι τελευταίοι μήνες, όπως σημειώνει, αποτελούν μία από τις λίγες φορές μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση που οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ξεπερνούν τις επιδόσεις των ΗΠΑ. Το παραπάνω προκύπτει από έναν συνδυασμό πιο ελκυστικών αποτιμήσεων και βελτιωμένων σχετικών θεμελιωδών μεγεθών.

Οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι απέναντι στους κινδύνους ανάπτυξης καθώς η Κίνα ανοίγει ξανά και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs.

JPMorgan: Σύσταση για πώληση ευρωπαϊκών μετοχών

Oι ευρωπαϊκές αγορές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ΗΠΑ, τόσο σε τοπικό νόμισμα όσο και σε δολάρια ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες και η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι αυτή πορεία υπεραπόδοσης της Ευρώπης θα συνεχιστεί.

Τα μεγέθη

Οι φθηνότερες αποτιμήσεις, τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη και οι θετικές εισροές υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2023, και ενώ ένα ισχυρότερο ευρώ μπορεί να αποδυναμώσει την κερδοφορία, η ισχυρότερη ανάπτυξη είναι πιθανό να το υπεραντισταθμίσει αυτό. Ένα ασθενέστερο δολάριο θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει επενδυτική έκθεση εκτός ΗΠΑ από επενδυτές που βασίζονται σε δολάρια.

Επίσης, ο οίκος αναμένει μια ήπια προσγείωση στις περισσότερες χώρες φέτος, αλλά, κατά συνέπεια, πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος για υψηλότερα επιτόκια και αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις σχετικές επιδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών, όπως τονίζει.

Διόρθωση

Η ιστορία δείχνει ότι όταν η αγορά μετοχών των ΗΠΑ έχει μια σημαντική διόρθωση δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να κρυφτεί κανείς στις μετοχές. Αντίθετα, σε ένα περιβάλλον σχετικά επίπεδης αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση. Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ έχουν σημειωθεί τρεις μεγάλες περίοδοι υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών από τη δεκαετία του 1980.

Η επενδυτική τράπεζα βλέπει τον δείκτη MSCI των μεριδίων αναδυόμενων αγορών να αγγίζει το 1,150 επόμενους 12 μήνες, αντιπροσωπεύοντας άλμα σχεδόν 10% από τα τρέχοντα επίπεδα και από τον προηγούμενο στόχο της τράπεζας στο 1,075.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές