Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.

Κι ενώ η Fed, πάτησε απότομα φρένο, αποφασίζοντας χθες να αυξήσει τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης (καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης) η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα είναι λίγο πιο επιθετική αυξάνοντας το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.

Επιτόκια: Μέχρι πού θα φτάσουν φέτος; [Πίνακας]

Εξάλλου, η ΕΚΤ άργησε να ανοίξει τον χορό της πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής και το βασικό της επιτόκιο παραμένει χαμηλότερο από αυτό της Fed.

Η ρητορική της Λαγκάρντ

Το ενδιαφέρον, πέραν της απόφασης αυτής, εστιάζεται στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία του πληθωρισμού. Από αυτή θα προσδιοριστούν και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων και κυρίως πόσο «απέχουμε» ακόμη από το «να πιάσουν ταβάνι».

Σημειώνεται πάντως ότι η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πτωτική καθώς και τον Ιανουάριο για τρίτο συνεχή μήνα παρατηρήθηκε υποχώρηση του στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο οι αποφάσεις στην ΕΚΤ λαμβάνονται με γνώμονα όχι μόνο τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις προβλέψεις για την μελλοντική του πορεία.

Αγορές και κυβερνήσεις θα αναζητήσουν στις λέξεις της Λαγκάρντ τα σημεία εκείνα που θα αποκαλύψουν το αν θα συνεχιστεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και με πιο ρυθμό, κατά την επόμενη συνεδρίαση.

Μέχρι την επόμενη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης στις 16 Μαρτίου, θα είναι διαθέσιμες οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Ήδη τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, με το σενάριο της ύφεσης να απομακρύνεται.

Ως εκ τούτου, η μάχη μεταξύ των περιστεριών και των γερακιών στην ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστεί…με τις πιο μετριοπαθείς φωνές να κερδίζουν έδαφος, εκτιμούν οι αναλυτές, προσθέτοντας, ωστόσο ότι δεν είναι μόνο πληθωρισμός, αλλά και άλλοι δείκτες οι οποίοι μπορεί να υποδηλώνουν ότι χρειάζεται συνέχιση εντατικής δράσης για να καταπολεμηθεί η χειρότερη άνοδος των τιμών της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ θα κάνει την ανακοίνωσή της στις 2:15 μ.μ. στη Φρανκφούρτη. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει δεσμευτεί ότι αυτή και οι συνάδελφοί της θα «παραμείνουν απαρέγκλιτα στην πορεία» για να ανακόψουν τον πληθωρισμό, αντιμετωπίζει τον Τύπο μισή ώρα αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% τον Δεκέμβριο, πρόσθετε με έμφαση ότι το κόστος δανεισμού «θα πρέπει ακόμα να αυξηθεί σημαντικά με σταθερό ρυθμό».

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Bundesbank, Joachim Nagel, και του Γάλλου Francois Villeroy de Galhau, αργότερα έστειλαν μήνυμα ότι υποστηρίζουν δύο ακόμη αυξήσεις της μισής μονάδας, αρχής γενομένης από σήμερα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν τον επόμενο μήνα άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, πριν από μια τελική αύξηση 25 μονάδων βάσης που θα φτάσει το επιτόκιο στο 3,25%. Οι επενδυτές βλέπουν το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο στο 3,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή