Οι δυτικές κυρώσεις προς τη Μόσχα έχουν αρχίσει να κάνουν εμφανείς τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία,  αν και -σύμφωνα με πολλούς- όχι στο βαθμό στον οποίο ανέμεναν αρχικά.

Τον Ιανουάριο τα έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 46% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, εξαιτίας των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίοι οδήγησαν σε πτώση της τιμής.

Τον Ιανουάριο του 2023, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου Urals ήταν κατά μέσο όρο 42% χαμηλότερη από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2022, καθώς η έκπτωσή της σε σχέση με το αργό Brent αυξήθηκε μετά το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Η μέση τιμή του Urals τον Ιανουάριο, στα 49,48 δολάρια το βαρέλι, ήταν 1,7 φορές χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2022, όταν κατά μέσο όρο βρισκόταν στα 85,64 δολάρια ανά βαρέλι.

Ρωσία: Πόσο έχει κατρακυλήσει η τιμή του πετρελαίου της μετά το εμπάργκο

Φορολόγηση

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να φορολογήσει τις πετρελαϊκές της εταιρείες με βάση την τιμή του Brent – ​​αντί του Urals – για να περιορίσει τις επιπτώσεις στα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού λόγω της διευρυνόμενης έκπτωσης των Urals προς το Brent, ανέφερε την Παρασκευή η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγές.

Πώς απέτυχε ο Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με το φυσικό αέριο

Η Ρωσία αναζητά επίσης τρόπους για να μειώσει την απότομη πτώση στην τιμή του πετρελαίου της και να σταθεροποιήσει τα πετρελαϊκά της έσοδα. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνηση να υποβάλει εντός ενός μηνός προτάσεις για αλλαγή της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των φόρων από το πετρέλαιο, ανέφεραν πηγές της Kommersant.

Η απαγόρευση του πετρελαίου της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμής κοστίζουν στη Ρωσία περίπου 174 εκατομμύρια δολάρια (160 εκατομμύρια ευρώ) την ημέρα λόγω της πτώσης του όγκου των αποστολών και των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) που εδρεύει στη Φινλανδία.

Οι απώλειες εσόδων αναμένεται να αυξηθούν στα 304 εκατομμύρια δολάρια (280 εκατομμύρια ευρώ) την ημέρα με πρόσθετα μέτρα που εφαρμόζονται από τις 5 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το CREA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια