Σε ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου ειδών πολυτελείας Moët Hennessy Louis Vuitton – LVMH προχώρησε το τελευταίο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει μια μάχη διαδοχής για την αμύθητη περιουσία του.

Τα πέντε παιδιά του Αρνό -από δύο γάμους- εργάζονται όλα στην LVMH ή σε μία από τις μάρκες της. Η κόρη του Ντελφίν είναι ανώτερο στέλεχος που επιβλέπει τα προϊόντα της Louis Vuitton, της μεγαλύτερης μάρκας του ομίλου. Εμπλέκονται επίσης οι μικρότεροι γιοι από τον δεύτερο γάμο του με την Ελέν Μερσιέ. Ο Αλεξάντρε είναι υπεύθυνος προϊόντων και επικοινωνίας στην Tiffany & Co για σχεδόν δύο χρόνια. Ο Φρεντερίκ διευθύνει την ελβετική ωρολογοποιία Tag Heuer, ενώ ο Ζεν εργάζεται για την ανάπτυξη της κατηγορίας ρολογιών στη Louis Vuitton.

Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη πρόσθεσαν άλλο 1 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους

Την ίδια ώρα, ο Αντουάν Αρνό, 45 ετών, αντικατέστησε τον περασμένο μήνα τον 71χρονο Σίντνεϊ Τολεντανό, ως διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Christian Dior, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

196 δισ. και πέντε παιδιά

Στα 73 του, ο Αρνό έχει περιουσία 196 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέντε παιδιά και θέλει να αποφύγει τις εσωτερικές διαμάχες που μαστίζουν τόσες πολλές δυναστείες. Σύμφωνα με το Bloomberg, γνωρίζει πώς η διαδοχή μπορεί να κάνει μια εταιρεία ευάλωτη και πώς οι διαιρέσεις μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες. Έχει εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες σε άλλες οικογενειακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικής Hermes International, για να προσπαθήσει να κερδίσει το πάνω χέρι.

Τώρα, ο ιδρυτής της LVMH χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον έλεγχο της οικογένειάς του στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο και να αποτρέψει τις εσωτερικές διαμάχες. Μέσα από μια σειρά κινήσεων τον περασμένο χρόνο, πολλές από τις οποίες έχουν ξεφύγει από την προσοχή του κοινού, ο Αρνό έχει θέσει τις βάσεις που ελπίζει ότι θα αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα για τη δική του οικογενειακή αυτοκρατορία. Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται μια νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου, ο έλεγχος της οποίας μοιράζεται εξίσου στα πέντε παιδιά του. Έχει ήδη τη δύναμη να παίρνει σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τον όμιλο ειδών πολυτελείας.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν κάποιο από τα πέντε παιδιά θα αντικαταστήσει τον Αρνό στον επιχειρησιακό ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της LVMH, της επιχείρησης που δημιούργησε τη δεκαετία του 1980. Οι πιθανοί υποψήφιοι θα ήταν η Ντελφίν και ο Αντουάν από τον πρώτο γάμο, και ο Αλεξάντρε, ο Φρεντερίκ και ο Ζεν από τον δεύτερο γάμο. Η ταχεία ανάπτυξη έχει καταστήσει την LVMH την πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, με αξία άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εικασίες για τη μάχη της διαδοχής στο LVMH αναζωπυρώθηκαν με την προώθηση τον Ιανουάριο της Ντελφίν ως επικεφαλής της μάρκας Christian Dior Couture, τη στιγμή που ο αδερφός της Αντουάν έγινε Διευθύνων Σύμβουλος μιας κύριας εταιρείας χαρτοφυλακίου του πολυτελούς ομίλου. Και οι δύο έχουν περάσει δεκαετίες ανεβαίνοντας στις εταιρικές τάξεις.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, ο οποίος αντικατέστησε τον Ίλον Μασκ ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τον Δεκέμβριο, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί σύντομα. Τον Απρίλιο, ο Αρνό αποφάσισε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τον ρόλο του CEO κατά πέντε χρόνια στα 80 έτη. Οι αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν την πολύ καλή φυσική του κατάσταση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αρνό δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ τη σειρά του HBO Succession, αλλά έχει στο μυαλό του τα οικογενειακά δράματα που τροφοδότησαν την ιδέα του streaming show. Η οικογένεια Μέρντοχ, που πιστεύεται ότι ήταν η έμπνευση για το τηλεοπτικό σόου, έχει δει περιόδους σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των παιδιών που διεκδικούν εξουσία στην αυτοκρατορία του 91χρονου ιδρυτή Ρούπερτ Μέρντοχ.

Οικογενειακή υπόθεση

Όπως τονίζεται, οι οικογένειες που μπόρεσαν να διατηρήσουν τεράστιο πλούτο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχετικά λίγες. Στις ΗΠΑ, περιλαμβάνουν την οικογένεια πίσω από την Mars, την ομώνυμη εταιρεία ζαχαρωτών και την αγροτική δυναστεία των Κάργκιλ – ΜακΜίλανς, στην πέμπτη και έβδομη γενιά, αντίστοιχα.

Από επιχειρησιακή σκοπιά, οι απόγονοι της Αρνό δεν έχουν λάβει ακόμη την εμπιστοσύνη να ηγηθούν των εταιρειών που αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη της LVMH, τα οποία ο ιδρυτής έχει κρατήσει στα χέρια αξιόπιστων υπολοχαγών εκτός της οικογένειας. Οι πωλήσεις στη Louis Vuitton, τη μεγαλύτερη εταιρεία της LVMH, ξεπέρασαν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Διοικείται την τελευταία δεκαετία από τον Μάικλ Μπερκ και τώρα διευθύνεται από τον Πιέτρο Μπεκαρί, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Dior.

«Το ερώτημα είναι αν κάποιο από τα παιδιά θέλει πραγματικά να είναι ο επιχειρησιακός επικεφαλής της ομάδας», σημειώνουν αναλυτές. Εάν ο Αρνό επιλέξει έναν CEO για τον όμιλο εκτός της οικογένειας, ο γεννημένος στην Ιταλία αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αντόνιο Μπελόνι, μπορεί να είναι μια επιλογή. «Πιθανώς θα ήταν χρήσιμο για τον Αρνό να διορίσει έναν αντικαταστάτη, πιθανότατα θα υπήρχαν λιγότερες τριβές αν το κάνει. Αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη να το κάνουμε», σημείωσε το Bloomberg.

«Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, για να ελαχιστοποιηθεί η αντιπαλότητα μεταξύ των κληρονόμων, «δεν είναι μόνο ποιος θα διοριστεί αλλά η διαδικασία με την οποία γίνεται αυτό».

«Δεν έχω αγαπημένη μάρκα», είπε ο Αρνό τον Οκτώβριο όταν ρωτήθηκε για την προτίμησή του μεταξύ των εταιρειών της LVMH. «Πώς μπορεί κανείς να πει ότι προτιμά κάποιο από τα παιδιά του;».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή