Η εφαρμογή ChatGPT της OpenAI έχει γίνει το θέμα συζήτησης ως η επόμενη τάση που θα φέρει επανάσταση στον κόσμο. Με δυνατότητα να ψάχνει σε εκατομμύρια πηγές, να αναλύει αλλά κυρίως να συντάσσει κείμενα, από δημοσιογραφικά κείμενα έως εργασίες για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα οποιασδήποτε βαθμίδας, η ευρεία αποδοχή που απολαμβάνει και ο ενθουσιασμός που το περιβάλλει μόνο με παραλογισμό δεν μοιάζει.

Τη δεδομένη στιγμή η ορμή του νέου trend είναι τέτοια, ώστε έχει συμπαρασύρει μαζί της ολόκληρο τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς πλέον ο κόσμος βλέπει επί του πρακτέου τις δυνατότητές της και μάλιστα απόντων των περίπλοκων συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας.

ChatGPT: Νέο εργαλείο ανιχνεύει τα κείμενα που γράφτηκαν από τεχνητή νοημοσύνη

Οι ειδικοί επί της τεχνολογίας δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το ChatGPT, καθώς προσθέτει στη δουλειά των εργαζόμενων ποιότητα και ταχύτητα. Σαφώς και στο κάδρο έχει κάνει την εμφάνιση του ο κίνδυνος της απώλειας θέσεων εργασίας, εντούτοις είναι πολύ νωρίς για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την κατεύθυνση αυτή.

«Είναι σαν μια μικρή ώθηση στην παραγωγικότητα σε κάποια επαγγέλματα», δηλώνει η Ανού Μαντγκάβκαρ, συνεργάτιδα στην εταιρεία οικονομικής έρευνας McKinsey Global Institute.

Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πίσω από το ChatGPT, Σαμ Άλτμαν έχει δηλώσει ότι το κείμενο προερχόμενο από μηχανές μάθησης είναι κάτι στο οποίο πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε.

«Προσαρμοστήκαμε στις αριθμομηχανές και φαντάζομαι αλλάξαμε ότι είχε δοκιμασθεί στο μάθημα των μαθηματικών. Αυτή είναι μια πιο ακραία εκδοχή, χωρίς αμφιβολία, αλλά και τα οφέλη από αυτήν είναι επίσης πιο ακραία» σύμφωνα με τον ίδιο.

«Είναι  αλήθεια ότι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορούν να βελτιώσουν πολύ τη ζωή των εργαζομένων», αναφέρει με τη σειρά του ο Μαρκ Μούρο, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

Όμως δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αφού η τεχνολογία έχει μια ροπή προς την παραπληροφόρηση, ενώ μπορεί να απειλήσει συνήθειες χιλιάδων χρόνων όπως το γράψιμο.

Ένα σημείο που χρήζει αναφοράς επίσης, είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν θεσπίσει επίσημους κανόνες σχετικά με τη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης από τους εργαζόμενους, αν και εταιρείες όπως η Microsoft -σημαντικός συνεργάτης και επενδυτής της Open AI η οποία έχει αναπτύξει το ChatGPT- έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως» στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν το chatbot για εταιρικούς σκοπούς, αρκεί να μην μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες.

To Business Insider κάνει μια προσπάθεια να καταγράψει πόσο χρήσιμο είναι εντέλει το ChatGPT και κατέληξε σε επτά σημεία.

1. Εναλλακτική λύση στη μηχανή αναζήτησης της Google

Με το ChatGPT οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο περιορίζονται κατά πολύ και για τη νέα αυτή τάξης πραγμάτων η Google μόνο εφησυχασμένη δεν είναι. Ήδη έχει σημάνει συναγερμό για την απειλή που νιώθει στη μηχανή αναζήτησης η οποία έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως το πιο αξιόπιστο διαδικτυακό εργαλείο αναζήτησης.

Ο πλήρης αποσυντονισμός της Google μπορεί να απέχει μόνο ένα ή δύο χρόνια έγραψε στο Twitter ο δημιουργός του Gmail, Πολ Μπουσχέιτ την περασμένη Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να κάνει άμεσα αυτό που θα χρειαζόταν πολλά λεπτά ένας άνθρωπος χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης όπως της Google.

Αν και το ChatGPT δεν είναι πάντα ακριβές -οι γνώσεις του είναι βραχύβιες καθώς εκτείνονται μόνο έως το 2021- μπορεί να αναλύσει δεδομένα από εκατομμύρια ιστοσελίδες προκειμένου να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται γίνεται πιο έξυπνο.

Αντί να παρέχει μια σειρά από αποτελέσματα προς αναζήτηση εκ των οποίων κάποια εμφανίζονται ψηλά στις αναζητήσεις απλώς διότι πληρώνουν οι εταιρείες για διαφήμιση, το ChatGPT παρέχει στον χρήστη μια γρήγορη απάντηση. Και αν η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη, το ChatGPT μπορεί να την εξηγήσει με απλούστερους όρους, αν του ζητηθεί.

Αυτή η άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες μπορεί να καταστήσει εντέλει τη δουλειά λιγότερο πιεστική και να απελευθερώσει χρόνο για πιο δημιουργική σκέψη και εργασία.

«Μερικά από τα πιο βαρετά μέρη της δουλειάς μπορούν να εξαφανιστούν», σημειώνει ο οικονομολόγος Καρλ Μπένεντικ Φρέι. «Μπορούμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε περισσότερο στη δημιουργία των σωστών ιδεών, στις σωστές ερωτήσεις, σε πράγματα που είναι πιο ενδιαφέροντα».

2. Χρησιμοποιήστε το για να γράψετε κείμενα, ομιλίες, συνοδευτικές επιστολές, τραγούδια και αξιολογήσεις εργαζομένων

Όπως πολλοί μαθητές έχουν ήδη συνειδητοποιήσει, το ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο ως εργαλείο γραφής.

Ενώ ορισμένοι δάσκαλοι εναντιώνονται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Ίθαν Μόλικ δήλωσε πρόσφατα ότι απαιτεί από τους μαθητές του να χρησιμοποιούν το ChatGPT.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές στη δημιουργία ιδεών, όπως και να βελτιώσουν τη γραφή τους, προσθέτοντας ότι το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρόνου κατά τη σύνταξη επιστολών και email. «Υπάρχουν πολλά θετικά. Όμως από την άλλη δεν αμβλύνει το γεγονός ότι η εξαπάτηση και η αρνητικότητα συνεχίζουν να υφίστανται, όμως τα φαινόμενα αυτά υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

Ο Τζεφ Ματζιονκάλντα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαδικτυακών μαθημάτων Coursera, έχει δηλώσει στο CNN ότι χρησιμοποιεί το ChatGPT για να συντάξει email για τη δουλειά του ακόμη και ομιλίες.  «Το χρησιμοποιώ ως βοηθό γραφής και ως συνεργάτη σκέψης».

Κάποιοι αναζητώντας έμπνευση για κάποιο βιβλιό ή για κάποια τραγούδια ζήτησαν από το ChatGPT να δημιουργήσει κάποια πρόχειρα προσχέδια.

Ο χρήστης του TikTok @frontlineleadership, ο οποίος εργάζεται ως στέλεχος στο ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε ότι χρησιμοποίησε το ChatGPT για να συντάξει αξιολογήσεις για τους εργαζόμενους και δηλώνει ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. «Έπρεπε μόνο να κάνω μικρές προσαρμογές εδώ και εκεί. Με έσωσε κυριολεκτικά πιθανώς από 12 ώρες δουλειάς».

3. Χρησιμοποιήστε το για να αναλύσετε μεγάλους όγκους δεδομένων

Πολλές εργασίες εξαρτώνται από διάφορες μορφές ανάλυσης δεδομένων και το ChatGPT μοιάζει ιδανικό καθώς μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα πολλές πληροφορίες.

«Η ανάλυση και η ερμηνεία μεγάλου όγκου δεδομένων και πληροφοριών είναι μια δεξιότητα που θα περίμενε κανείς να ενισχύσει τις παραγωγικές τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης», επισημαίνει η Μαντγκάβκαρ.

«Για έναν ακαδημαϊκό, είναι πολύ ωραίο που δεν χρειάζεται να κάνει στατιστική ανάλυση με το χέρι. Μπορείς να παράξεις πολλά περισσότερα πράγματα», είναι η άποψη του Μπένεντικ Φρέι.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει όσους χρησιμοποιούν δεδομένα για να λάβουν αποφάσεις που αφορούν επενδύσεις, σύμφωνα με τον Μαρκ Μούρο.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τις τάσεις στην αγορά, να επισημάνει ποιες επενδύσεις σε ένα χαρτοφυλάκιο πηγαίνουν καλύτερα ή χειρότερα, να τα κοινοποιήσει όλα αυτά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει διάφορες άλλες μορφές δεδομένων για παράδειγμα από μια χρηματοπιστωτική εταιρεία για να προβλέψει ένα καλύτερο επενδυτικό μείγμα», προσθέτει.

4. Χρησιμοποιήστε το για προγραμματισμό εργασιών, προγραμματισμό και διαχείριση του χρόνου σας

Η οργάνωση ενός πολυάσχολου προγράμματος εργασίας μπορεί να είναι χρονοβόρα και το ChatGPT όπως και άλλες μορφές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση αυτής της διαδικασίας.

Σε μελέτη που συνέταξαν οικονομολόγοι στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)  το 2022 σχετικά με τις δεξιότητες που μπορεί να αναπαράγει η τεχνητή νοημοσύνη, διαπίστωσαν ότι τα εργαλεία της μπορούν να χειριστούν τον προγραμματισμό και την ιεράρχηση των εργασιών, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και «καλύτερα από τους ανθρώπους». «Ο προγραμματισμός των εργασιών και των δραστηριοτήτων μοιάζει με το τέλειο πρόβλημα για την τεχνητή νοημοσύνη», ήταν ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης.

Ορισμένοι χρήστες το έχουν δοκιμάσει με τα αποτελέσματα να αφήνουν υποσχέσεις. Ο Micah, ένας Youtuber η οποίος παράγει βίντεο στα οποία εξερευνεί την τεχνητή νοημοσύνη, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει πώς χρησιμοποίησε το ChatGPT για να αυτοματοποιήσει τον προγραμματισμό στην εργασία του.

Αφού ζήτησε από το ChatGPT να δημιουργήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα με εργασίες όπως η ολοκλήρωση μιας αναφοράς για την απόδοση και ο προγραμματισμός μιας συνάντησης με το αφεντικό του, το chatbot μπόρεσε να καταγράψει μια ανάλυση ενός πιθανού προγράμματος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, ζήτησε από το ChatGPT να επαναπροσδιορίσει ορισμένες εργασίες, όμως το ChatGPT πρότεινε ότι «ίσως να ήταν είναι εφικτό» να το κάνει λόγω των χρονικών περιορισμών του. «Αυτό είναι ένα από τα υποτιμημένα πράγματα που μπορεί να κάνει το ChatGPT», τονίζει ο Micah.

5. Όταν ψάχνετε μια δεύτερη γνώμη: Ρωτήστε το πώς να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, να λάβετε στρατηγικές αποφάσεις και να υποστηρίξετε τους πελάτες

Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης. Η Τζένιφερ Ορτεκέιλς Ντόουκινς του Business Insider έθεσε στο chat bot διάφορες ερωτήσεις και κατέληξε ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ιδέες, την εκτίμηση του κόστους εκκίνησης και την περιγραφή ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Ο Ματζιονκάλντα της Coursera αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το ChatGPT για να αναλογισθεί τις επιχειρηματικές προκλήσεις και στρατηγικές.

«Ζητώ από το ChatGPT να εντοπίσει πού μπορεί να είναι οι προκαταλήψεις και τα τυφλά σημεία μου. Και οι απαντήσεις που δίνει είναι μια πραγματικά, πολύ καλή αφετηρία για να κάνετε μια εκτίμηση της σκέψης σας».

Ακόμη και οι υπάλληλοι της Amazon που δοκίμασαν το ChatGPT δήλωσαν ότι κάνει «πολύ καλή δουλειά» απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την υποστήριξη πελατών και είναι «πολύ δυνατό» στην απάντηση ερωτημάτων σχετικά με την εταιρική στρατηγική.

6. Μετατρέψτε το σε βοηθό για τη σύνταξη κώδικα

Ο Οντέντ Νέτζερ, καθηγητής στο Columbia Business School, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους προγραμματιστές αντί να τους αντικαταστήσει. «Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, νομίζω ότι πρωτίστως λειτουργεί ως ενισχυτής και όχι ως πλήρης αντικαταστάτης των θέσεων εργασίας. Η κωδικοποίηση και ο προγραμματισμός είναι ένα καλό παράδειγμα. Στην πραγματικότητα μπορεί να γράψει κώδικα αρκετά καλά».

Συγκεκριμένα, το ChatGPT είναι σε θέση να δημιουργεί γραμμές κώδικα για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που αφορούν την κωδικοποίηση με μεγάλη ταχύτητα. Ένας χρήστης στο TikTok, ζήτησε από το ChatGPT να εντοπίσει το σφάλμα σε κάποιον κώδικα στον οποίο εργαζόταν. «Πέταξε ότι ήταν λάθος στον κώδικά μου. Στη συνέχεια αντέγραψα και επικόλλησα τον διορθωμένο κώδικα και λειτούργησε».

Ωστόσο, οι προγραμματιστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν βοήθεια από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ορισμένοι χρήστες έχουν διαπιστώσει ότι το ChatGPT απαντά εσφαλμένα σε κάποια προβλήματα στην κωδικοποίηση.

7. Χρησιμοποιήστε το για να υποβάλετε αίτηση για μια νέα δουλειά ή για να διαπραγματευτείτε μια αύξηση

Ακόμη και για εκείνους που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους το ChatGPT διαθέτει λύση, καθώς μπορεί να συντάξει βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές για όσους αναζητούν εργασία.

«Θα συντάξει μια συνοδευτική επιστολή, ώστε να μην χρειάζεται να χάνετε άλλο χρόνο», υποστηρίζει ο Τζόναθαν Χαβιέ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία εργασιακών συμβούλων Consulting.

Ακόμη και όταν υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με την αμοιβή, το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει να διεκδικήσετε κάποια αύξηση. Η συντάκτρια του Business Insider, Σάρα Τζάκσον,  ζήτησε συμβουλές από το ChatGPT για να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί για μια θεωρητική διαπραγμάτευση στο μισθό της και δύο βοηθοί καριέρας της είπαν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να λάβει αύξηση αν ακολουθούσε το σενάριο αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί