Τη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Alpha Bank και κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. – Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης χαρτοφυλακίου ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ (Project Skyline) ανακοίνωσε η Alpha Services and Holdings Α.Ε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Dimand: Σε τροχιά υλοποίησης οι αναπλάσεις Softex, Μινιόν και ΦΙΞ

Στόχος της μετοχικής συνεργασίας είναι η εμπορική εκμετάλλευση, επανατοποθέτηση στην αγορά και αξιοποίηση ενός μεγάλου εύρους ακινήτων, που περιλαμβάνουν γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics.

Η κοινοπραξία μεταξύ Dimand Α.Ε. και Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. θα εξαγοράσει το 65% της Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη Α.Ε. , εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα κατέχει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων. H Alpha Bank θα διατηρήσει συμμετοχή 35%.

Premia properties: Νέο κατάστημα Pepco σε ακίνητό της στην Παιανία

Η Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε., εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου Alpha Bank, θα είναι ο αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων.

Η δομή της μετοχικής συνεργασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Alpha Services and Holdings Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank, προχώρησε στην υπογραφή από την Alpha Bank, μέσω της 100% θυγατρικής της Alpha Group Investments Limited, δεσμευτικής συμφωνίας με την κοινοπραξία που αποτελείται από την Dimand Α.Ε. και την Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων ακινήτων.

Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει ότι, μέσω διαδοχικών μεταβιβάσεων, η Skyline Ακίνητα Μονοπρόσωπη ΑΕ θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 438 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδύτρια κοινοπραξία θα αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό 65% στη νέα εταιρεία.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ.

Ο όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής ορισμένων από τα ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα, εισηγμένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου Alpha Bank, θα υπογράψει σύμβαση διαχείρισης ακινήτων, αρχικής διάρκειας 7 ετών, με την εταιρεία Skyline και θα ενεργεί ως αποκλειστικός πάροχος υπηρεσιών διαχείρισης των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.

«Αξιοποιώντας την πολυετή τεχνογνωσία της στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα παρέχει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες εκμετάλλευσης, μεσιτείας καθώς και τεχνικής υποστήριξης», επισημαίνεται.

Βάσει της συμφωνίας, η επιχειρηματική αξία («Enterprise Value») της εταιρείας Skyline αποτιμάται σε 438 εκατ. ευρώ.

Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση

Η Alpha Bank έχει συμφωνήσει με την επενδύτρια κοινοπραξία τους βασικούς όρους μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως ευρώ 240 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλύψει μέρος του κόστους εξαγοράς και ανακατασκευών, στο πλαίσιο του έργου, όπως αναφέρεται.

Στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί έως το τέλος του β’ τριμήνου 2023.

Οικονομικοί σύμβουλοι της Alpha Bank για τη Συναλλαγή ήταν η Axia Ventures Group Ltd. και η
Διεύθυνση Corporate Finance της Τράπεζας. Νομικοί σύμβουλοι ήταν η White & Case LLP για θέματα
διεθνούς δικαίου και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες για θέματα ελληνικού δικαίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η σύνθεση του χαρτοφυλακίου των ακίνητων

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων (όπως γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις/logistics), με συνολική μεικτή επιφάνεια περίπου 500.000 τ.μ..

Σημαντικός αριθμός ακινήτων παραδίδονται μισθωμένα, με σημαντικότερο μισθωτή την ALPHA BANK, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται, εν μέρει για ανακατασκευή και επανατοποθέτηση στην αγορά προς εκμετάλλευση, και εν μέρει προς πώληση, επισημαίνεται από την Premia Properties Α.Ε.Ε.Α.Π.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα από τα ακίνητα του Skyline βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.α., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Σχετικά με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων σε αξίες, το 45% αφορά σε γραφεία, το 30% σε εμπορικά καταστήματα, το 15% σε κατοικίες, το 8% σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή logistics και το 2% ξενοδοχεία.

Δηλώσεις

Ο Ηλίας Γεωργιάδης Πρόεδρος του Δ.Σ. της PREMIA PROPERTIES ανέφερε: «Η συμφωνία απόκτησης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ακινήτων με προοπτικές υψηλής κερδοφορίας ενισχύει την στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζει η PREMIA. Είμαστε χαρούμενοι για τη συνεργασία με την DIMAND με την οποία διατηρούμε στρατηγική συνεργασία και με την ALPHA BΑΝΚ η οποία παραμένει ως μέτοχος στο Skyline και επίσης χρηματοδοτεί το εγχείρημα. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία του SKYLINE project το οποίο είναι
πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα».

Ο Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος της PREMIA PROPERTIES δήλωσε: «Η PREMIA μέσω της συμμετοχής της στην εταιρεία SKYLINE επιδιώκει την ενίσχυση της κερδοφορίας της και την εδραίωση ηγετικού ρόλου στην ελληνική επενδυτική αγορά real estate. Ο ρόλος της PREMIA στο διοικητικό σχήμα θα είναι ενεργός με στόχο να συμβάλλει στην επιτυχία του μεγαλύτερου project μεταβίβασης χαρτοφυλακίου ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επένδυση θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των θεμελιωδών μεγεθών
της PREMIA και την δυναμική της ανάπτυξη την επόμενη πενταετία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις