Στο 7,3% αποκλιμακώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 από 7,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.

Στο σύνολο της ΕΕ επίσης σημείωσε πτώση στο 10% και στην ευρωζώνη στο 8,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κινήθηκε μια ανάσα υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση της ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, δείγμα του ότι φαίνεται πως έχει παρέλθει η κορύφωση των αυξήσεων στις τιμές.

EKT: Η μεταμόρφωσή της από περιστέρι σε γεράκι

Για τη χώρα μας αναφέρει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,3% από 7,2% που εκτιμούσε προηγουμένως η Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν 7,0% τον περασμένο μήνα.

Δομικός δείκτης

Ανοδικά αναθεωρήθηκε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και προϊόντων καυσίμων, επιταχυνόμενος στο 5,3% από 5,2%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 10% τον Ιανουάριο του 2023, από 10,4% τον Δεκέμβριο και 5,6% από τον Ιανουάριο του 2023.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (5,8%), στην Ισπανία (5,9%), στην Κύπρο και στη Μάλτα (και οι δύο 6,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (26,2%), τη Λετονία (21,4%) και την Τσεχία (19,1%). Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαοκτώ κράτη μέλη και αυξήθηκε σε εννέα.

Για ακόμα έναν μήνα, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,94 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενα από την ενέργεια (+2,17 π.μ.), τις υπηρεσίες (+1,80 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,73 π.μ.).

Το πρόβλημα με τα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα,σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 7% τον Ιανουάριο, από 7,2% τον Δεκέμβριο του 2022, 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για τέταρτο μήνα, μετά το 12% του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στα τρόφιμα η εικόνα είναι διαφορετική, καθότι από το 13,5% του Σεπτμεβρίου έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στον κλάδο των τροφίμων: Αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή