Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζουν οι ασιατικές αγορές σήμερα, παρά την ανακοίνωση της UBS να εξαγοράσει την Credit Suisse, έναντι 3,25 δισ. δολαρίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Ο δείκτης Hang Seng ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,23%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει στο 3,65% και στο 4,3% αντίστοιχα το βασικό επιτόκιο των μονοετών και των πενταετών δανείων.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,69% και έκλεισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.

Οι αρχές

Πάντως, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων ανακοίνωσαν ότι οι δραστηριότητες της Credit Suisse στην πόλη θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά της από την UBS το Σαββατοκύριακο. Οι δραστηριότητες της Credit Suisse στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνουν ένα υποκατάστημα που εποπτεύεται από την HKMA και δύο αδειοδοτημένες εταιρείες που εποπτεύονται από την SFC.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι “οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στο υποκατάστημα και στις υπηρεσίες συναλλαγών που παρέχει η Credit Suisse για τις αγορές μετοχών και παραγώγων του Χονγκ Κονγκ”.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 1 και 5 έτη, αφού μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για όλες σχεδόν τις τράπεζες κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Το 1ετές LPR παρέμεινε στο 3,65%, ενώ το 5ετές LPR παρέμεινε στο 4,3%, και τα δύο αμετάβλητα από τον περασμένο Αύγουστο.

Αναγκαστικός γάμος

Υπενθυμζίεται πως σε αναγκαστικό «γάμο» με προξενήτρα την κυβέρνηση της Ελβετίας προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τελευταία τις ημέρες που ακολούθησαν την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB).

Πρόκειται για την πρώτη αναγκαστική εξαγορά συστημικής τράπεζας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μένει τώρα να φανεί εάν αυτό θα καθησυχάσει από αύριο Δευτέρα τις αγορές.

Με ρυθμό φυγής καταθέσεων άνω των 10 δισ. ελβετικών φράγκων (10 δισ. ευρώ) την ημέρα που μάλιστα επιταχύνθηκε την Παρασκευή καθώς βάθαινε η κρίση, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σε συνεργασία με την ίδια την κυβέρνηση στη Βέρνη και την αρμόδια ρυθμιστή αρχή Finma, ξεκίνησαν κατεπείγουσες συνομιλίες ήδη από την Τετάρτη. Αυτές κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο και την Κυριακή μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πολλές αντιδράσεις, κατέληξαν σε ντιλ για πώληση έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων (3 δισ. ευρώ) για μια τράπεζα που είχε στο κλείσιμο της Παρασκευής κεφαλαιοποίηση περίου 7 δισ. ευρώ.

Μια χρεοκοπία της Credit Suisse θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Κάριν Κέλερ Σούτερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές