Σχεδόν 30 μονάδες ήταν η διακύμανση σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο πέρασε σχεδόν από όλα τα στάδια, βλέποντας μάλιστα ακόμη και τις 998,29 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο (26/1) του 2023. Τελικά ο γενικός δείκτης κατάφερε να κλείνει με κέρδη 0,71% στις 1.027,47 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 107 εκατ. ευρώ.

Πώς οι τραπεζικές κρίσεις επηρεάζουν οικονομίες και αγορές

Οι διακυμάνσεις ήταν βασικό χαρακτηριστικό και σήμερα στην αγορά, όπως και στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, χαρακτηριστικό της μεγάλης μετατόπισης κεφαλαίων που λαμβάνουν χώρα, με κριτήριο την προστασία έναντι της διεθνούς αναταραχής. Το καλύτερο βέβαια του αναμενομένου κλείσιμο βρήκε σημαντικές στηρίξεις στη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί ελβετικού εδάφους και τις προεκτάσεις του deal Credit Suisse – UBS.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εμπιστοσύνη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς οι αγορές αναζητούν επί της ουσίας την οντότητα εκείνη που είναι πιο εκτεθειμένη στα ομόλογα της ελβετικής τράπεζας και το κατά πόσο η ολική απομείωση των χρεογράφων οδηγήσει σε ένα ντόμινο καταρρεύσεων συμπαρασύροντας τον δυτικό κόσμο σε μια νέα κρίση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι στο επίκεντρο είναι τα ομόλογα ΑΤ1, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν εκδώσει παρόμοιους τίτλους 4-4,5 δισ. στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL.

Οι Κασσάνδρες

Εάν κάποιος αμφισβητούσε το ελβετικό τραπεζικό σύστημα μέχρι τώρα, ίσως να φαινόταν ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Πλέον, μάλλον φαντάζει σαν μια Κασσάνδρα που τόλμησε να αναδείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος που «ακουμπούν» πάνω σε αυτό οι περισσότερες τράπεζες ανά τον κόσμο. Και επί της ουσίας, όπως σχολιάζει και χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, αυτός είναι και ο βασικός καταλύτης των μεγάλων αναταράξεων των αγορών τις τελευταίες ημέρες.

Με τους ομολογιούχους των αξιογράφων ΑΤ1 της Credit Suisse να χάνουν πλέον 17 δισ., ουδείς γνωρίζει ποια είναι η έκθεση των τραπεζών παγκοσμίως σε τίτλους και αμοιβαία κεφάλαια που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση των ελβετικών αρχών. Και ουδείς μπορεί να προβλέψει τόσο το ντόμινο που μπορεί να υπάρξει όσο και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ρωγμών στην εμπιστοσύνη των επενδυτών. Άλλωστε, ουδείς, ακόμη και από τη νέα γενιά των επενδυτών, μπορεί να ξεχάσει ότι η κορύφωση της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης των ΗΠΑ με την κατάρρευση της Lehman, είχε ήδη ρίξει στις αγκαλιές της JPMorgan την Bear Sterns.

Σε επίπεδο τίτλων, η Πειραιώς ξεχώρισε με κέρδη 6,31%, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική και ΟΛΠ. Από την άλλη, αυξημένες ήταν οι πιέσεις σε Σαράντη, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Quest, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή. Πτωτικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Coca Cola και Λάμδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών