Με το επενδυτικό κλίμα διεθνώς να παραμένει εύθραυστο, ο τραπεζικός τυφώνας συνεχίζει να πιέζει τις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αγορές θεωρούν μάλιστα πως ακόμα και με την ένεση ρευστότητας των 50,6 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η Credit Suisse απλώς κερδίζει χρόνο, με αποτέλεσμα η μετοχή να επανέλθει στο «κόκκινο» την Παρασκευή, μετά την ανάκαμψη της Πέμπτης.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν βλέπει μετάδοση σε άλλες τράπεζες της ευρωζώνης από την αναταραχή λόγω της Credit Suisse και κάποιων τραπεζών στις ΗΠΑ, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για μια πιθανή τραπεζική κρίση παρά το γεγονός ότι 11 μεγάλες τράπεζες συνεισέφεραν 30 δισ. δολάρια στη First Republic Bank, αφού η τελευταία έπεσε επίσης «θύμα» της αναταραχής στο περιφερειακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

H SVB, η Credit Suisse και η Ελλάδα

H Fed

Η BlackRock δεν αναμένει ότι οι ρωγμές στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα αποτρέψουν τις κεντρικές τράπεζες από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, την ερχόμενη εβδομάδα η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%, ενώ αντίστοιχη αύξηση αναμένεται ανάλογα και με τα στοιχεία του πληθωρισμού από την Τράπεζα της Αγγλίας. Παράλληλα η Σουηδία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% έναντι 0,25% της Νορβηγίας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές αναμένεται να αποτελέσει χαρακτηριστικό και του Xρηματιστηρίου της Αθήνας, το οποίο σημείωσε για δεύτερη εβδομάδα απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 3,41%, τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης Large Cap κατά 3,37%, τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap κατά 5,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 7,22% της αξίας του.

Μετά και τη μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών ως απόρροια της τραγωδίας των Τεμπών, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση. Η επενδυτική ψυχολογία, λένε, θα παραμείνει εύθραυστη και ευάλωτη σε κάθε αρνητική είδηση, ενώ η προσαρμογή στη βίαιη αύξηση των επιτοκίων διεθνώς ταλανίζει τον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε περιορισμό της ανάληψης επενδυτικού κινδύνου περιορίζοντας το ρίσκο. Τεχνικά, σημείωναν οι αναλυτές, η διαγραμματική εικόνα του ΧΑ έχει αλλάξει άρδην, αφού πλέον οι μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί πτωτικά.

Τι δείχνει η Iστορία από το 1950

Οι κύκλοι αύξησης των επιτοκίων από το 1950 προκάλεσαν ύφεση στο 80% των περιπτώσεων καθώς και δύο χρηματοοικονομικές κρίσεις, το 1984 και το 1994, αναφέρουν τα στοιχεία της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι χρηματοοικονομικές κρίσεις δεν οδηγούν πάντα σε ύφεση (όπως φάνηκε το 1984, το 1987, το 1994 και το 1998), όμως, με δεδομένη την προοπτική μιας σημαντικής σύσφιγξης της διαθεσιμότητας πιστώσεων, σε συνδυασμό με την αντεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων, οι πιθανότητες δεν φαίνονται σήμερα καλές. Με βάση τα παραπάνω συστήνει στροφή σε μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά καθώς και σε ποιοτικούς τίτλους με προοπτικές ανάπτυξης.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών