Όλοι οι αγρότες δεν είναι και ιδιοκτήτες της γης που καλλιεργούν, με πολλούς απ’ αυτούς να επιλέγουν την ενοικίαση. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, οι ετήσιες τιμές ενοικίασης ενός εκταρίου αγροτικής γης ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ χωρών και περιφερειών. Μία από τις χώρες με ακριβά ενοίκια για αγροτική γη φαίνεται να είναι η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ενοικίαση ενός εκταρίου καλλιεργήσιμης γης ή/και μόνιμων λιβαδιών κυμαινόταν από 62 ευρώ στη Σλοβακία έως 836 ευρώ κατά μέσο όρο στις Κάτω Χώρες.

Τα ακριβά ενοίκια…

Μεταξύ των περιοχών της ΕΕ, η ενοικίαση ενός εκταρίου γεωργικής γης ήταν πιο ακριβή το 2021 στην ολλανδική περιφέρεια Flevoland (1.721 ευρώ ανά εκτάριο), ακολουθούμενη από τις Κανάρια στην Ισπανία (1.119 ευρώ ανά εκτάριο) και την Αττική στην Ελλάδα (927 ευρώ ανά εκτάριο).

Σύμφωνα με στοιχεία από το 2020, η Venezia Giulia στην Ιταλία (1.714 ευρώ ανά εκτάριο) ήταν μεταξύ των περιοχών με τις υψηλότερες τιμές ενοικίασης.

…και τα φθηνά

Αντίθετα, οι τιμές ενοικίασης ήταν χαμηλότερες στο Mellersta Norrland και στο Övre Norrland (και οι δύο 25 ευρώ ανά εκτάριο) στη Σουηδία, ακολουθούμενο από το Východné Slovensko (42 ευρώ) στη Σλοβακία. Τα μόνιμα λιβάδια είναι η κύρια χρήση γεωργικής γης σε αυτές τις περιοχές.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ που ανέφεραν συγκεκριμένες τιμές ενοικίασης για αρόσιμη γη και για μόνιμους βοσκότοπους, η ενοικίαση μόνιμων λιβαδιών ήταν πάντα φθηνότερη από την ενοικίαση καλλιεργήσιμης γης.

Το ενοίκιο για ένα εκτάριο μόνιμων λιβαδιών το 2021 κυμάνθηκε από το χαμηλό των 39 ευρώ κατά μέσο όρο στη Σλοβακία έως τα 337 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ιρλανδία, σε σύγκριση με τις τιμές ενοικίασης για καλλιεργήσιμη γη που κυμαίνονταν μεταξύ 79 και 466 ευρώ στις ίδιες δύο χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO