Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και την ανακούφιση που προκάλεσε η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχει ακόμα παρέλθει.

Μετά την απόφαση την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων παρά την τραπεζική κρίση, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Federel Reserve: οι αγορές περιμένουν να δουν εάν η πρόσφατη αναταραχή θα οδηγήσει τους τραπεζίτες να φρενάρουν την αύξηση των επιτοκίων.

«Η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανό να είναι τόσο καταστροφική όσο η GFC. Ωστόσο, θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση εάν πυροδοτήσει πιστωτική κρίση σε ολόκληρη την οικονομία. Το αν θα συμβεί είναι το ερώτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή», έγραψε Ed Yardeni, πρόεδρος της Yardeni Research, και πρόσθεσε: «Δεν αυξάνουμε ακόμη τις πιθανότητες ύφεσης, αλλά ίσως χρειαστεί να το κάνουμε αν δούμε σημάδια ότι οι προσπάθειες της Fed να σταθεροποιήσει την τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν αποδίδουν».\

UBS-Credit Suisse: To 48ωρο που αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι\

Οι αυξήσεις επιτοκίων

«Η συμφωνία της Credit Suisse σε συνδυασμό με τα νέα της γραμμής ανταλλαγής έχουν ηρεμήσει τα νεύρα, προς το παρόν. Αλλά νομίζω ότι η First Republic και άλλες περιφερειακές τράπεζες παραμένουν αδιάθετες και έτσι δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα ξεκαθαρίσουμε ακόμα», εκτίμησε ο Win Thin, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στην Brown Brothers Harriman & Co.

Ενώ από την πλευρά του ο Gregory Peters, Co-chief Investment Officer PGIM Fixed Income, υπογράμμισε: Μια «παύση της Fed» είναι πιθανώς η κατάλληλη απάντηση. Η αύξηση των επιτοκίων είναι πολύ ύποπτη», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες παγκοσμίως επικεντρώνονται πραγματικά στον κίνδυνο μετάδοσης και στη λειτουργία του συστήματος. Είτε αυτό μεταφράζεται σε διαφορετική πολιτική τιμών, αυτό είναι το ερώτημα στο τραπέζι».

«Όλοι περιμένουν ότι αυτή η ανατροπή θα φέρει την οικονομία προς τα κάτω και τον πληθωρισμό μαζί της, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε αυτή είναι μια εντελώς διαφορετική προοπτική και αυτό αλλάζει ολόκληρη την τροχιά της καμπύλης της Fed».

Ο Gerard Macdonell, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της 22V Research LLC στη Νέα Υόρκη, έχει διαφορετική άποψη: «Το να σταματήσει η Fed την Τετάρτη μπορεί να στείλει ένα σήμα πανικού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων και μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά ομολόγων στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή