«Ιστορικό σκάνδαλο», «καταστροφική λύση», «συνέβη το αδιανόητο»: Οι αντιδράσεις του ελβετικού Τύπου για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS κυμαίνονται από τον σκεπτικισμό ως την οργή. Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού «deal της χρονιάς», τα περισσότερα ενημερωτικά Μέσα της χώρας εστιάζουν στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που υπέστη η εικόνα της Ελβετίας ως σταθερού και ασφαλούς παγκόσμιους χρηματοοικονομικού κέντρου, καθώς και στις επιπτώσεις της συμφωνίας για τους φορολογούμενους αλλά και για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Credit Suisse: Η βόμβα των 275 δισ. δολ. πίσω από την εξαγορά της Credit Suisse

Tamedia: «Ιστορικό σκάνδαλο»

Για την Tamedia, η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγάλη τράπεζα UBS αποτελεί ένα «ιστορικό σκάνδαλο». Η νέα υπερ-τράπεζα καρπώνεται τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, ενώ οι φορολογούμενοι, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι τα μειονεκτήματα, σημειώνει. «Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα άρπαξε το 166 ετών ελβετικό ίδρυμα Credit Suisse με τίμημα αγοράς τρία δισεκατομμύρια φράγκα, ούτε καν το μισό της ήδη χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας της Credit Suisse». «Τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβάρυναν τους φορολογούμενους με κίνδυνο 9 δισεκατομμυρίων φράγκων». «Η εικόνα της Ελβετίας ως σταθερού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει πληγεί μόνιμα από την κατάρρευση της Credit Suisse», σημειώνει μεταξύ άλλων η Tamedia.

NZZ: «Ένα ζόμπι πέθανε, αλλά δημιουργήθηκε ένα τέρας»

Η χρεοκοπία της Credit Suisse δεν είχε θεωρηθεί πιθανή πριν από μήνες, σχολιάζει η Neue Zürcher Zeitung. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν επρόκειτο για ατύχημα. Το 2007, η ελβετική τράπεζα είχε χρηματιστηριακή αξία 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, αλλά την περασμένη Παρασκευή είχαν απομείνει μόνο 7 δισεκατομμύρια. Είχε συντελεστεί λοιπόν μια τεράστια καταστροφή αξίας, η οποία προκλήθηκε από διευθυντές που είχαν υποτιμήσει τους κινδύνους λόγω αμέλειας, και από ανήμπορα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που είχαν αποτύχει πολύ συχνά να ασκήσουν έλεγχο. Το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα και η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή πίεσαν για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είχε να κάνει με τον φόβο ενός χρηματιστηριακού πανικού τη Δευτέρα, και με την πίεση από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. «Η Ελβετία έχει πλέον απαλλαγεί από μια τράπεζα-ζόμπι, αλλά θα ξυπνήσει τη Δευτέρα με μια τράπεζα-τέρας (τη UBS)», γράφει η NZZ.

Blick: «Η Ελβετία κοιμόταν»

Η Ελβετία κοιμόταν και παρακολουθούσε για πάρα πολύ καιρό την κάποτε περήφανη τράπεζα του Έσερ (σ.σ., Αλφρεντ Εσερ, ο ιδρυτής της Credit Suisse) να κατρακυλάει στην καταστροφή με τα μάτια ορθάνοιχτα, γράφει η Blick. Αλλά «γιατί οι αρχές δεν επενέβησαν νωρίτερα όταν έγινε όλο και πιο σαφές ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας δεν μπορούσε να λειτουργήσει;», αναρωτιέται η εφημερίδα. Και «γιατί δεν υπήρξαν σήματα συναγερμού από άλλες ελβετικές τράπεζες;» «Γιατί χρειάστηκε πίεση από ξένες εποπτικές αρχές και υπουργεία Οικονομικών» για να βρουν οι Ελβετοί μια λύση έκτακτης ανάγκης μέσα σε μια νύχτα; Σύμφωνα με την Blick, αυτά τα ερωτήματα πρέπει επειγόντως να απαντηθούν. Διότι μόνο χαμένοι θα μείνουν πίσω (από τη συμφωνία).

Aargauer Zeitung: «Καταστροφική λύση»

Τελικά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, σχολιάζει η «Aargauer Zeitung». Μια λύση έπρεπε να βρεθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής – πριν ακόμη ανοίξουν τα πρώτα χρηματιστήρια στην Ασία. Διαφορετικά, η Credit Suisse θα είχε καταρρεύσει τη Δευτέρα, το ελβετικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είχε κλονιστεί – και μαζί του το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα μπορούσε να είχε προκληθεί «πυρκαγιά», μια διεθνής τραπεζική κρίση. Κανείς στην Ελβετία δεν ήθελε να πάρει αυτό το ρίσκο. «Καμία καλή λύση δεν μπορεί να βρεθεί κάτω από τέτοια τεράστια πίεση και αυτό που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στη Βέρνη δεν είναι μόνο κακό, είναι καταστροφικό», γράφει η εφημερίδα. Η Credit Suisse θυσιάζεται για μεγαλύτερους στόχους, για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η UBS αναλαμβάνει την CS σε τιμή ευκαιρίας 3 δισεκατομμυρίων φράγκων και οι κίνδυνοι που αναλαμβάνει αντισταθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων φράγκων.

Südostschweiz: «Τραγικό τέλος σε μια τραγωδία»

Η Südostschweiz περιγράφει το τέλος της Credit Suisse ως τραγικό και θλιβερό. Τραγικό, διότι η τράπεζα ήταν στην πραγματικότητα καλά τοποθετημένη όσον αφορά τα κεφάλαια, ενώ το διοικητικό συμβούλιο και η ανώτατη διοίκηση είχαν μια ιδέα για το πώς η CS θα μπορούσε να επανέλθει σε σταθερή βάση σε δύο ή τρία χρόνια. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ, οι οποίες αργότερα τροφοδοτήθηκαν από εξαιρετικά αδέξιες δηλώσεις της Saudi National Bank, του βασικού μετόχου της CS, άρπαξαν αυτή την ευκαιρία από την Credit Suisse. «Ωστόσο, θα ήταν πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τις εξωτερικές συνθήκες για την κατάρρευσή της. Αντίθετα, το τέλος της CS ήταν επίσης το τέλος μιας πολυετούς τραγωδίας διοικητικών αποτυχιών και σκανδάλων που είχαν φέρει την τράπεζα σε αυτή τη δύσκολη θέση, από την οποία δεν μπορούσε πλέον να ξεφύγει με τις δικές της προσπάθειες», σημειώνει το έντυπο.

La Liberté: «Το αδιανόητο συνέβη»

Το αδιανόητο συνέβη, και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού, σχολιάζει η εφημερίδα La Liberté. «Η Credit Suisse είχε πέσει θύμα μιας θεαματικής κρίσης εμπιστοσύνης την περασμένη εβδομάδα», υπογραμμίζει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι «το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν είχε άλλη επιλογή» από τη λύση της συγχώνευσης. Η εφημερίδα θέτει ερωτήματα κυρίως ως προς την τύχη των εργαζομένων. Ό,τι και να πουν οι διευθυντές, το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό γι’ αυτούς, σημειώνει. «Πικρή γεύση στο στόμα έχουν και οι φορολογούμενοι, καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα πρέπει να προκαταβάλει έως και 200 δισεκατομμύρια φράγκα», γράφει η εφημερίδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή