Ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις στην εξεύρεση μιας λύσης για την προβληματική First Republic Bank έχει αναλάβει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Wall Street Journal, οι συζητήσεις διεξάγονται μεταξύ των ανώτατων στελεχών των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι συζητήσεις επί της παρούσης βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και επικεντρώνονται στη εύρεση ενός τρόπου να ενισχύσει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας.

Η τραπεζική καταιγίδα, ο «αργός θάνατος» και το φάντασμα του 2008

Η WSJ επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του θέματος, σημειώνει ότι ανάμεσα στις επιλογές που συζητούνται είναι και μια επένδυση στη First Republic από τις ίδιες τις τράπεζες.

Μετά την κατάρρευση της της Silicon Valley Bank στις αρχές του μήνα, οι πελάτες της First Republic με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχουν αποσύρει περί των 70 δισ. δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, έντεκα μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ διέθεσαν από κοινού 30 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τόσο οικονομικά την τράπεζα αλλά και να αποκαταστήσουν την ηρεμία στις αγορές.

Μέρος αυτού ή ολόκληρο το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οικονομική ένεση για την προβληματική τράπεζα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται ακόμη και η πώληση.

Ρευστή κατάσταση

Η κατάσταση είναι ρευστή. Η First Republic δέχεται έντονες πιέσεις προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι είναι βιώσιμη. Κάτι τέτοιο όμως με την πορεία που διαγράφει η μετοχή της μόνο εύκολο δεν είναι. Μέσα στον Μάρτιο έχει απωλέσει το 80% της αξίας, ενώ σήμερα έχει βουλιάξει σε νέο ιστορικό χαμηλό υπό των 20 δολαρίων μετά από βουτιά 17%.

Η κοινή προσπάθεια των CEOs των τραπεζών

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των αμερικανικών τραπεζών έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan σε συνεργασία με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές ηγήθηκε της προσπάθειας την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της First Republic.

Πρωτοστατεί στις οικονομικές κρίσεις

Ο Τζέιμι Ντάιμον και η JP Morgan έχουν προϊστορία στις οικονομικές κρίσεις. Το 2008 η τράπεζα εξαγόρασε την Bear Stearns μετά την κατάρρευσή της και στη συνέχεια ανέλαβε τις δραστηριότητες της Washington Mutual.

Στον Μεγάλο Πανικό στις ΗΠΑ το 1907, ο σχεδόν συνταξιούχος Τζέι Πιερμόντ  Μόργκαν βοήθησε να αποφευχθεί μια οικονομική κρίση, όταν συγκέντρωσε τους μεγάλους τραπεζίτες της εποχής για να υποστηρίξει μια σειρά από τράπεζες στις οποίες είχαν εξαντληθεί οι καταθέσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή