Λεπτομέρειες για την εξαγορά της Credit Suisse παρέθεσε, με ανακοίνωσή της η UBS, επισημαίνοντας πως με τη συμφωνία ο όμιλος «εδραιώνει τη θέση του ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, με δραστηριότητες που εκτείνονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία»

Στην ανακοίνωση το τραπεζικό ίδρυμα υπογραμμίζει πως η ενοποιημένη οντότητα θα έχει 5 τρισ. δολάρια επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

«Η UBS θα παραμείνει σταθερή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher.

Ο μεγαλύτερος «γάμος» συστημικών τραπεζών από την κρίση του 2008

H ανακοίνωση

«Η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω τη θέση της UBS ως ο κορυφαίος παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου με έδρα την Ελβετία, με περισσότερα από 3,4 τρισ.  δολάρια επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία σε συνδυασμένη βάση, δραστηριοποιούμενος στις πιο ελκυστικές αναπτυσσόμενες αγορές.

Η συναλλαγή ενισχύει τη θέση της UBS ως η κορυφαία τράπεζα στην Ελβετία. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν κορυφαίο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, με επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,5 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher δήλωσε: “Η UBS θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια νέα εταιρεία: “Αυτή η εξαγορά είναι ελκυστική για τους μετόχους της UBS, αλλά, ας είμαστε σαφείς, όσον αφορά την Credit Suisse, πρόκειται για διάσωση έκτακτης ανάγκης. Έχουμε χτίσει μια συναλλαγή που θα διατηρήσει την αξία που έχει απομείνει στην επιχείρηση, περιορίζοντας παράλληλα την αρνητική μας έκθεση. Η εξαγορά των δυνατοτήτων της Credit Suisse στον τομέα του πλούτου, της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ελβετικής καθολικής τραπεζικής θα ενισχύσει τη στρατηγική της UBS για την ανάπτυξη των κεφαλαιακά ελαφρών δραστηριοτήτων της. Η συναλλαγή θα αποφέρει οφέλη στους πελάτες και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμη αξία για τους επενδυτές μας”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers, δήλωσε από την πλευρά του: “Η Credit Suisse είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης: “Η συνένωση της UBS και της Credit Suisse θα αξιοποιήσει τα δυνατά σημεία της UBS και θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας σε παγκόσμιο επίπεδο και να εμβαθύνουμε τις καλύτερες στην κατηγορία μας δυνατότητες. Η συγχώνευση υποστηρίζει τις αναπτυξιακές μας φιλοδοξίες στην Αμερική και την Ασία, ενώ προσθέτει αξία στις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη, και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους νέους πελάτες και συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο τις επόμενες εβδομάδες”.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν από κοινού από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, τη FINMA και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η εξαγορά έχει την πλήρη υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τους όρους της συναλλαγής που αφορά όλες τις μετοχές, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν 1 μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές της Credit Suisse που κατέχουν, που αντιστοιχεί σε 0,76 ελβετικά φράγκα/μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 3 δισ. φράγκων. Και οι δύο τράπεζες έχουν απεριόριστη πρόσβαση στις υφιστάμενες διευκολύνσεις της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας, μέσω των οποίων μπορούν να λαμβάνουν ρευστότητα από την SNB σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα νομισματικής πολιτικής.

Ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργήσει ετήσιο ρυθμό μείωσης του κόστους άνω των 8 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027.

Η UBS Investment Bank θα ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστική της θέση με θεσμικούς, εταιρικούς και πελάτες διαχείρισης περιουσίας μέσω της επιτάχυνσης των στρατηγικών στόχων στην Παγκόσμια Τραπεζική. Οι συνδυασμένες επιχειρήσεις επενδυτικής τραπεζικής αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού του Ομίλου”.

Η UBS αναμένει ότι η συναλλαγή θα αυξήσει το EPS έως το 2027, ενώ η τράπεζα παραμένει κεφαλαιοποιημένη πολύ πάνω από τον στόχο της του 13%.

Ο Colm Kelleher θα είναι Πρόεδρος και ο Ralph Hamers θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του νέου Ομίλου.

Η συναλλαγή δεν υπόκειται σε έγκριση των μετόχων. Η UBS έχει λάβει προσυμφωνία από τη FINMA, την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας και άλλες βασικές ρυθμιστικές αρχές για την έγκαιρη έγκριση της συναλλαγής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας