Για Βρυξέλλες αναχώρησε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ιράκ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η Κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, και η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία, η οποία θα συνδιοργανωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος

Στη διάσκεψη το παρών θα δώσει και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου στο περιθώριο της διάσκεψης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του.

Αν και επισήμως ακόμα δεν επιβεβαιώνεται, πληροφορίες του in αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ένα τετ α τετ τη Δευτέρα, με στόχο να διατηρηθεί το μομέντουμ που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών.

Θετική ατζέντα

Η συνάντηση – εφόσον επιβεβαιωθεί – θα πραγματοποιηθεί δύο 24ωρα πριν την συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον ομόλογο του, Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, για την θετική ατζέντα. Ένα τραπέζι διαλόγου με ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» που χαρακτηρίζεται «ασφαλές» για τις δύο πλευρές ακόμα και σε προεκλογική περίοδο.

Δεδομένου ότι δεν αγγίζει ευαίσθητα θέματα, μόνο επιχειρηματικά, οικονομικά και εμπορικά. Ζητήματα που θεωρούνται ικανά να βοηθήσουν στο χτίσιμο της συνεργασίας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών μέσα από διαύλους που δεν αφορούν την ατζέντα των εθνικών ζητημάτων.

Η αλληλεγγύη άνοιξε τα κανάλια επικοινωνίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία, στη σκιά των καταστροφικών σεισμών που άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς, η αλληλεγγύη της Αθήνας βοήθησε να ανοίξουν ξανά να κανάλια επικοινωνίας με τους δύο ΥΠΕΞ να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

Ο Τσαβούσογλου, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Δένδιας ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί του μετά στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Ενώ η απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει στην Ελλάδα τον πατέρα θύματος του δυστυχήματος για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε ελληνικές φυλακές, σε ένδειξη αλληλεγγύης, χαρακτηρίζεται πρωτοφανής.

Διατήρηση του μομέντουμ

Δένδιας και Τσαβούσογλου εφόσον συναντηθούν θα έχουν στόχο τη διατήρηση του μομέντουμ που δημιούργησαν οι δύο καταστροφές σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο να βαδίσουν οι δύο χώρες εν ηρεμία μέχρι τις εκλογές.

Με τους τόνους να παραμένουν χαμηλά, τις προκλήσεις στο μηδέν και τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο να έχουν παύσει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Το μορατόριουμ ηρεμίας που επέβαλε η αλληλεγγύη είναι σαφές άλλωστε ότι δεν λύνει τα προβλήματα, εφόσον οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ανυποχώρητες και οι η Άγκυρα δεν κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της, ωστόσο θεωρείται ότι δημιουργεί συνθήκες για να στρωθούν τραπέζια διαλόγου μετά τις εκλογές.

Εφόσον οι νέες κυβερνήσεις δεν θεωρήσουν ότι πρέπει να επιστρέψουν στην ένταση. Και εφόσον δεν υπάρξουν προσπάθειες που θα δυναμιτίζουν το κλίμα μέχρι τις εκλογές, αλλάζοντας την ατμόσφαιρα.

Τα αγκάθια

Στα μεγάλα αγκάθια των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας παραμένει το Κυπριακό, το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μέσω της απαίτησης περί αποστρατικοποίησης.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας