Ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ αγοράζει την Credit Suisse επειδή πρέπει, όχι επειδή το θέλει. Η συμφωνία διάσωσης ύψους 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με τη μεσολάβηση των ελβετικών αρχών που ανακοινώθηκε αργά την Κυριακή, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας αντί να ωφελήσει τον αγοραστή. Ακόμα κι έτσι, η UBS σώζει τη μεγαλύτερη αξία από τα συντρίμμια.

Η ελβετική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα και η ρυθμιστική αρχή FINMA κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εξαγορά της UBS ήταν καλύτερη από το να αφήσει την Credit Suisse να πτωχεύσει, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερο πανικό στον τραπεζικό τομέα. Η δουλειά για την Κέλεχερ ήταν πώς να αποφύγει τη μόλυνση της UBS με τα προβλήματα του μεγάλου αντιπάλου της.

Έχει εξασφαλίσει μερικές εύχρηστες προστασίες.

Η προσφορά αποτιμά την Credit Suisse κατά 60% λιγότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της την Παρασκευή και σε ένα κλάσμα της λογιστικής της αξίας 45 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στο τέλος του περασμένου έτους.

Η FINMA θα επιτρέψει επίσης στην UBS να διαγράψει τους χρεωστικούς τίτλους του στόχου της, γνωστούς ως πρόσθετους τίτλους κατηγορίας 1 (AT1), ενισχύοντας το μετοχικό κεφάλαιο του συνδυασμένου ομίλου κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα καλύψει ζημίες έως και 9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, όπως μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse, πέραν ενός ορισμένου ορίου.

Χάρη σε μια απαλλαγή από τον ανταγωνισμό, ο Κέλεχερ μπορεί ακόμη και να διατηρήσει την εγχώρια μονάδα της Credit Suisse, δίνοντας στην UBS δεσπόζουσα θέση στην τοπική τραπεζική λιανικής και εταιρικής τραπεζικής και επιτρέποντάς της να αποσπάσει τεράστια εξοικονόμηση κόστους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ραλφ Χάμερς εκτιμά ότι η τράπεζα μπορεί να μειώσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων δαπανών μέχρι το 2027. Μετά την αφαίρεση του φόρου 24% και την κεφαλαιοποίηση χρησιμοποιώντας ένα προεξοφλητικό επιτόκιο 10%, αυτές οι αποταμιεύσεις έχουν καθαρή παρούσα αξία περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, είναι ένα σημάδι της δύσκολης θέσης της Credit Suisse ότι η συμφωνία απέχει πολύ από την εγχώρια πορεία. Σε μια κλήση με αναλυτές αργά την Κυριακή, τα στελέχη της UBS σκόνταψαν σε μερικούς από τους αριθμούς – ίσως δεν ήταν έκπληξη για μια συναλλαγή που διαπραγματεύτηκε μέσα ένα Σαββατοκύριακο.

Οι πλούσιοι πελάτες που έχουν κρυμμένα χρήματα και στις δύο τράπεζες θα μπορούσαν να μεταφέρουν μερικά από αυτά για να διανείμουν τον κίνδυνο τους, ενώ η UBS μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει μερικούς από τους μεγαλύτερους πελάτες της Credit Suisse. Ο Χάμερς και η ομάδα του θα πρέπει να συρρικνώσουν γρήγορα τον επενδυτικό τραπεζικό βραχίονα της νέας εξαγοράς τους, ένα δύσκολο έργο ακόμη και σε λιγότερο ταραχώδεις αγορές.

Μακροπρόθεσμα, οι ελβετικές αρχές έχουν συγκεντρώσει περισσότερο τον οικονομικό κίνδυνο της χώρας σε ένα μεγαλύτερο juggernaut (υπερήρωα). Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερο ρυθμιστικό και πολιτικό έλεγχο. Η απόφαση της FINMA να διαγράψει τους τίτλους AT1 της Credit Suisse μόλις τέσσερις ημέρες αφότου δήλωσε ότι η τράπεζα πληρούσε όλες τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας θα αυξήσει τον συναγερμό που αισθάνονται οι επενδυτές σε άλλους ευρωπαϊκούς δανειστές.

Η εξαγορά της UBS είναι προτιμότερη από την εθνικοποίηση της Credit Suisse από την ελβετική κυβέρνηση ή την εκκαθάρισή της. Και ο Κέλεχερ έχει βελτιώσει τις πιθανότητες οι ανταμοιβές να υπερβαίνουν τους κινδύνους. Το αν είναι αρκετό για να ηρεμήσει τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα είναι λιγότερο σαφές.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners