Η διάσωση της Credit Suisse από την UBS αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, με τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελβετίας να προετοιμάζεται ήδη για ένα μεγάλο πλήγμα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αναμένεται να υποστούν η εγχώρια επιχείρηση της Credit Suisse και η επενδυτική της τράπεζα, που απασχολούν συλλογικά περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους. Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσες θέσεις θα καταργηθούν: ωστόσο δεν αποκλείουν ο αριθμός αυτός να φτάσει στο ένα τρίτο των 120.000 θέσεων εργασίας στον συνδυασμένο όμιλο, καθώς η UBS καταργεί μεγάλο μέρος της επενδυτικής τράπεζας και αφαιρεί επικαλυπτόμενους ρόλους στην Ελβετία.

Μεγαλοστελέχη της Credit Suisse εγκαταλείπουν το… πλοίο – Αναζητούν νέα στέγη μετά το deal με την UBS

Η εξαγορά ενορχηστρώθηκε από τις ελβετικές αρχές το Σαββατοκύριακο, μετά τις ανησυχίες από τις μαζικές αναλήψεις καταθετών από λογαριασμούς  της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.

Credit Suisse: Σε αναζήτηση εργασίας κατά χιλιάδες οι τραπεζίτες της τράπεζας

Η συμφωνία βρίσκεται στο στόχαστρο έντονης κριτικής, εξαιτίας της τεράστιας ζημιάς που υπέστησαν οι ομολογιούχοι, αλλά και του γεγονότος ότι παρακάμφθηκαν οι μέτοχοι στην έγκριση της συμφωνίας. Η Credit Suisse, η οποία στα τέλη του 2022 απασχολούσε λίγο περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, βρισκόταν ήδη στη μέση ενός κύματος απολύσεων με 4.000 θέσεις εργασίας να έχουν περικοπεί μέχρι στιγμής φέτος.

Απολύσεις

Ωστόσο, η εξαγορά αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους 17.000 επενδυτικούς τραπεζίτες της Credit Suisse να χάσουν τις δουλειές τους καθώς η UBS καταργεί το μεγαλύτερο μέρος της μονάδας.

Η UBS, η οποία απασχολεί 74.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, θα προσπαθήσει επίσης να αφαιρέσει τους επικαλυπτόμενους ρόλους της Credit Suisse στην Ελβετία, να κλείσει υποκαταστήματα και να μειώσει το προσωπικό σε διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια, και επικαλούνται οι FT.

Σε μια κλήση με αναλυτές το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χάμερς, είπε ότι θα προσπαθήσουν να περικόψουν περίπου 8 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2027, με τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από τη μείωση του προσωπικού και τα 2 δισ. δολάρια από δαπάνες πληροφορικής .

Η Credit Suisse δαπάνησε 8,8 δισ. ελβετικά φράγκα για έξοδα προσωπικού πέρυσι.

Σχέδια επί χάρτου

Σε υπόμνημά του προς το προσωπικό τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ, και ο πρόεδρος Άξελ Λέμαν ανέφεραν ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις για τις θέσεις εργασίας. «Θα εργαστούμε επιμελώς και με ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου για να προσδιορίσουμε ποιοι ρόλοι ενδέχεται να επηρεαστούν», είπαν.

«Όπου είναι απαραίτητο, θα επικοινωνούμε με τα επηρεαζόμενα άτομα σύμφωνα με τις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και πολιτικές της χώρας». Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το Ίδρυμα Ethos, το οποίο εκπροσωπεί Ελβετούς θεσμικούς επενδυτές που κατέχουν συλλογικά μεταξύ 3%-5% και των δύο τραπεζών, δήλωσε ότι πιέζει τις ελβετικές αρχές και την UBS να διακόψουν την εγχώρια επιχείρηση της Credit Suisse, η οποία απασχολεί λίγο λιγότερο από 17.000 άτομα.

«Αυτό θα διατηρούσε θέσεις εργασίας και έναν υγιή ανταγωνισμό, που θα διασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας μας», ανάφερε το Ethos. Χωριστά, η Ένωση Υπαλλήλων Τραπεζών της Ελβετίας κάλεσε τη διοικητική ομάδα της Credit Suisse να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να διαχειριστεί τον κίνδυνο μαζικών περικοπών θέσεων εργασίας. «Υπάρχει ένα τεράστιο ποσό που διακυβεύεται για τους 17.000 περίπου υπαλλήλους της Credit Suisse στην Ελβετία — και συνεπώς και για την εθνική μας οικονομία», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή