Τρόπους προκειμένου να επεκτείνουν προσωρινά την κάλυψη της Ομοσπονδιακής Ασφάλισης Καταθέσεων σε όλες τις καταθέσεις, μελετούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μια πιθανή οικονομική κρίση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν εάν οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν αρκετή εξουσία έκτακτης ανάγκης για να ασφαλίσουν προσωρινά καταθέσεις μεγαλύτερες από το τρέχον όριο των 250.000 δολαρίων στους περισσότερους λογαριασμούς, χωρίς προηγούμενη επίσημη συναίνεση από ένα βαθιά διχασμένο Κογκρέσο.

Προστασία καταθέσεων σε ΕΕ και ΗΠΑ

Σε ετοιμότητα

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αρχές δεν θεωρούν ακόμη ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη, ειδικά αφού οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν μέτρα αυτόν τον μήνα για να βοηθήσουν τις τράπεζες να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για αναλήψεις. Ωστόσο, επιθυμούν να αναπτύξουν μια συγκεκριμένη στρατηγική και να είναι έτοιμες σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ο καπιταλισμός «καταρρέει μπροστά στα μάτια μας» 

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να υποστηρίξουμε τις περιφερειακές τράπεζες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικλ Κικουκάουα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει αν το συγκεκριμένο μέτρο μελετάται.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνησή μας και οι ρυθμιστικές αρχές ανέλαβαν αποφασιστικά μέτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, είδαμε τις καταθέσεις να σταθεροποιούνται σε περιφερειακές τράπεζες σε όλη τη χώρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εκροές έχουν αντιστραφεί μέτρια», υπογράμμισε.

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Ωστόσο, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσιγκτον, καθώς οι τράπεζες μεσαίου μεγέθους ζητούν ευρύτερη κρατική παρέμβαση μετά την κατάρρευση τριών δανειστών αυτόν τον μήνα, όταν ανασφάλιστοι καταθέτες τράβηξαν μαζικά τα χρήματά τους, και καθώς μια τέταρτη τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει παρόμοια μοίρα .

Οι μετοχές της First Republic Bank, υποχώρησαν επιπλέον 47% τη Δευτέρα, καθώς οι ηγέτες του κλάδου προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο να ενισχύσουν τα οικονομικά της εταιρείας.

Επείγουσα δράση

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το νομικό πλαίσιο που συζητείται για την επέκταση της ασφάλισης FDIC θα χρησιμοποιούσε την εξουσία του Υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει έκτακτα μέτρα και να στηριχθεί στο Ταμείο Σταθεροποίησης Χρηματιστηρίου.

Αυτή η «δεξαμενή»  χρημάτων χρησιμοποιείται συνήθως για την αγορά ή την πώληση νομισμάτων και για την παροχή χρηματοδότησης σε ξένες κυβερνήσεις. Αλλά το ταμείο, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1930, έχει χρησιμοποιηθεί ως backstop για διευκολύνσεις έκτακτης δανειοδότησης από τη Fed τα τελευταία χρόνια.

«Λόγω αποφασιστικών πρόσφατων ενεργειών, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, οι ροές καταθέσεων βελτιώνονται και οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των καταθέσεών τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε δήλωση.

Οι εκπρόσωποι της FDIC και της Fed αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η διοίκηση και οι ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρώτη τραπεζική κρίση μετά την ψήφιση του νόμου Dodd-Frank του 2010, μιας σαρωτικής αναδιοργάνωσης του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού συστήματος.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

Η Mid-Size Bank Coalition of America, η οποία περιλαμβάνει τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια, προέτρεψε τις ρυθμιστικές αρχές να άρουν το τρέχον ανώτατο όριο στην ασφάλιση καταθέσεων, σύμφωνα με επιστολή της 17ης Μαρτίου που είδε το Bloomberg.

Ο οργανισμός εξέφρασε την ανησυχία του ότι, εάν ένας άλλος περιφερειακός δανειστής αποτύχει, περισσότεροι καταθέτες θα μεταφέρουν τα χρήματά τους στις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ανεξάρτητα από την υποκείμενη υγεία των μικρότερων ανταγωνιστών τους.

Ενώ ορισμένοι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών, έχουν πει ότι εξετάζουν αλλαγές στο τρέχον ασφαλιστικό ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων της FDIC, αρκετοί συντηρητικοί της Βουλής έχουν ταχθεί κατά της εγγύησης 100%.

«Οποιαδήποτε καθολική εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, είτε σιωπηρή είτε ρητή, κατοχυρώνει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απλώς ενθαρρύνει τη μελλοντική ανεύθυνη συμπεριφορά που πρέπει να πληρώσουν όσοι δεν εμπλέκονται που ακολούθησαν τους κανόνες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Ελευθερία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ