Αντιμέτωπη με ένα από τα πιο σημαντικά διλήμματα των τελευταίων μηνών θα βρεθεί σήμερα και αύριο η Federal Reserve. Γιατί μπορεί στο δίλημμα «πληθωρισμός ή ανάπτυξη», να έδωσε προτεραιότητα στον έλεγχο των τιμών ρισκάροντας ακόμα και με ύφεση, αλλά στην εξίσωση πλέον μπαίνει και μία ακόμα παράμετρος: η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας θα συγκεντρωθούν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν με νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ή αν θα φρενάρουν για λίγο, μέχρι να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του συστήματος

Fed: Σε συμπληγάδες έναν χρόνο μετά τη πρώτη αύξηση των επιτοκίων

Οι αρμόδιες αρχές ενήργησαν γρήγορα για να υποστηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, με τη Fed να ανοίγει μια νέα διευκόλυνση για να βοηθήσει τους δανειστές και την ελβετική κυβέρνηση να μεσολαβεί για μια βιαστική εξαγορά μιας παραπαίουσας Credit Suisse από την UBS.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτές οι ενέργειες θα είναι αρκετές για να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση.

«Τυφλή η Fed»

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Fed κινείται επί της ουσίας στα τυφλά, καθώς καλείται να αποφασίσει αν θα σταματήσει την επιθετική της εκστρατεία για τον περιορισμό του επίμονου πληθωρισμού σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος», σχολίασε η Έλεν Μιντ, η οποία υπηρέτησε ως ανώτερη σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας μέχρι το 2021. «Σε αυτή την περίπτωση, ο [πρόεδρος της Fed Τζέι] Πάουελ πρέπει να είναι και πυροσβέστης και αστυνομικός».

Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση, η απόφαση που αναμένεται την Τετάρτη, θα συνοδεύεται από νέες προβλέψεις όχι μόνο για την τροχιά των επιτοκίων, αλλά και για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και την ανεργία, σε μια περίοδο που η οικονομική κατάσταση αλλάζει ραγδαία.

«Όλο αυτό το πράγμα είναι ένα αποπληθωριστικό γεγονός. . . αλλά είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο πόσο αποπληθωριστικό είναι», σχολίασε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, αναφερόμενος στην αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Οι συμπληγάδες

Όλη αυτή η κατάσταση αφήνει τη Fed και τον πρόεδρό της Τζερόμ Πάουελ μπροστά σε μία κρίσιμη απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα ότι η FOMC θα συναντηθεί για τον καθορισμό των επιτοκίων της.

Θα συνεχίσει -κατά την εκπεφρασμένη δήλωσή της- να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει σε αποδεκτά επίπεδα ή θα κάνει πίσω για να αξιολογήσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση πριν προχωρήσει εκ νέου;

Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει τον δρόμο που έχει χαράξει, σπεύδοντας να τονίσει ότι ενώ παρακολουθεί στενά την αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο αγώνας για τη μείωση του πληθωρισμού.

Αυτό πιθανότατα θα λάβει τη μορφή αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης, συνοδευόμενη από διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία μπροστά. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τη συμπεριφορά της αγοράς τις επόμενες ημέρες, αλλά η ένδειξη είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Πρέπει να κάνουν κάτι, διαφορετικά χάνουν την αξιοπιστία τους», δήλωσε ο Doug Roberts, ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στο Channel Capital Research. «Θέλουν να αυξήσουν κατά 25 μ.β., και οι 25 μ.β. στέλνουν ένα μήνυμα. Αλλά θα εξαρτηθεί πραγματικά από τα σχόλια μετά, τι θα πει ο Πάουελ δημόσια. … Δεν νομίζω ότι θα κάνει τη μετατόπιση 180 μοιρών για την οποία μιλούν όλοι».

Η Goldman Sachs πάντως είναι μία από τις τράπεζες που δεν βλέπει καμία αλλαγή στα επιτόκια, καθώς αναμένει από τους κεντρικούς τραπεζίτες γενικά «να υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική βραχυπρόθεσμη στάση προκειμένου να αποφευχθεί η επιδείνωση των φόβων της αγοράς για περαιτέρω τραπεζικό στρες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή