«Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως όπως και να το δει κανείς, σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα. Για να το κατανοήσει κανείς, αρκεί να σκεφτεί που βρισκόμασταν πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, τη Δευτέρα θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία των ανακοινώσεων του με τον τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τις Βρυξέλλες το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Ανακοινώσεις που αφορούν την απόφαση της Άγκυρας να στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025-26 από την Τουρκία αλλά και την αντίστοιχη ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ).

Ασκήσεις εμπιστοσύνης με – κατά το δυνατόν – «ασφαλή» και «ανώδυνα» βήματα που δεν δίνουν λύσεις, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι συμφώνησαν Δένδιας και Τσαβούσογλου

Συντήρηση του καλού κλίματος

Και να συντηρήσουν το καλό κλίμα, εφόσον μία από τις δύο πλευρές δεν αποφασίσει ότι την συμφέρει η επιστροφή στην ένταση και σπάσει το μορατόριουμ ηρεμίας, που επιχειρείται για μία ακόμα φορά.

Με τις δικαιολογίες για μία νέα έκρηξη που θα φέρει επιστροφή στην πολεμική ρητορική, να μπορούν να αναζητηθούν, εφόσον κάποιος το θελήσει σε σειρά ζητημάτων.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

Σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, που έχει επιβάλλει η αλληλεγγύη που ξεκίνησε από την άμεση ανταπόκριση της Αθήνας για βοήθεια μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, αλλά και την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην έκδοση του πατέρα ενός εκ των θυμάτων του πολύνεκρού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ο οποίος εξέτιε ποινή στις τουρκικές φυλακές η πολιτική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών αλλάζει. Και επιβάλλει πρωτοβουλίες.

Οι διεκδικήσεις παραμένουν

Αυτό που δεν αλλάζει είναι οι θέσεις των δύο πλευρών και σαφώς οι διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Για την Αθήνα, μία χώρα με τεράστια παρουσία στον τομέα της ναυτιλίας και επιρροή, η απόφαση να προχωρήσει στην στήριξη της Τουρκίας στον ΙΜΟ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη. Και σαφώς αναμένεται η ανάλογη συμπεριφορά.

Όπως και η απόφαση της Άγκυρας για στήριξη της Αθήνας στην υποψηφιότητα της για το Συμβούλιο Ασφαλείας, με διακηρυγμένους ως άξονες το Διάλογο, τη Διπλωματία και τη Δημοκρατία και σαφή προτεραιότητα την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Το παρασκήνιο μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης διήρκεσε αρκετές μέρες και οι συνομιλίες έγιναν υπό απόλυτη μυστικότητα, μέχρι τις ανακοινώσεις.

Ενώ αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται μέχρι τις εκλογές να έχουμε και νέες πρωτοβουλίες.

Η υποψηφιότητα δεν αμφισβητείται

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πιθανό πρόβλημα στην υποψηφιότητα της Ελλάδας θα μπορούσε να προκύψει από την Τουρκία και τα Τουρκογενή κράτη ή από τη Ρωσία. Με την συμφωνία της Δευτέρας να αποκλείει τον ένα από τους δύο παράγοντες και να κάνει την ελληνική υποψηφιότητα αδύνατο «να αμφισβητηθεί», όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

Σαφώς η καχυποψία στην Αθήνα σε μεγάλο βαθμό παραμένει.

Με στρατιωτικούς και διπλωμάτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις αναμένοντας το νέο γύρο εντάσεων. Ενώ εύχονται η ηρεμία να κρατήσει όσο το δυνατό περισσότερο, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ηρεμία

Υπέρ της ηρεμίας στην περιοχή, όπως φάνηκε τόσο με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα και τις εκκλήσεις για χαμηλούς τόνους, όσο και μετά την επαναπροσέγγιση Αιγύπτου – Τουρκίας στη σκιά επίσης των φονικών σεισμών, στη γείτονα, τάσσονται εμφατικά και οι ΗΠΑ.

Που ιδανικά δηλώνουν ότι θέλουν λύσεις στα ελληνοτουρκικά, στην πραγματικότητα ωστόσο – επί του παρόντος – συμβιβάζονται και με μία εποικοδομητική ακινησία, που δεν θα απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο αυτό το νέο μορατόριουμ ηρεμίας εφόσον δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες για συμβιβασμούς μεταξύ των δύο πλευρών είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο κρίσεων και εντάσεων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα