Θετικά κλείνει το «ταμείο» που κάνει το Μαξίμου στην πρώτη – μετά την παραίτησή του – εμφάνιση του Κώστα Αχ. Καραμανλή για εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η απουσία του Καραμανλή από τον δημόσιο διάλογο το προηγούμενο διάστημα ενέτεινε την εσωστρέφεια έως τη μουρμούρα στο γαλάζιο στρατόπεδο, εξ ου και κρίθηκε αναγκαία μια αποσυσμπίεση το γρηγορότερο, κατόπιν επικοινωνίας του τέως υπουργού με τα… κεντρικά.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ο παραιτηθείς υπουργός Υποδομών όπως και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κινήθηκαν θεσμικά, ποντάροντας στην παράθεση εγγράφων και υπηρετώντας, άρα, την κεντρική γραμμή για παρουσίαση «όλων των παραγόντων με στοιχεία», όπως επιμένουν στην κυβέρνηση, που οδήγησαν στην τραγωδία.

Το Μαξίμου ήθελε εξαρχής να κατατεθούν στη Βουλή γεγονότα και ημερομηνίες και να αποφευχθεί μια άμετρη αντιπαράθεση, την οποία αποστρέφεται η πλειονότητα της κοινωνίας. «Με αυτοκριτική», κατά την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με ανάδειξη «διαχρονικών» παθογενειών και τραγικών «ανθρώπινων λαθών».

Η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στο αν και τι λειτουργούσε τελικά στη Λάρισα, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί για υποκρισία και ψέματα την κυβέρνηση και με την κυβέρνηση να επιμένει στο επιχείρημα των «δικλείδων ασφαλείας που υπήρχαν αλλά αγνοήθηκαν» τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου. «Αρχισαν να μασούν τα λόγια τους» έλεγαν την ίδια ώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Καραμανλή και τον Γεραπετρίτη, «όταν τους καλέσαμε να διευκρινίσουν ότι μιλούν για το τοπικό σύστημα ελέγχου του σταθμού και όχι για κάποια τηλεδιοίκηση».

Μαξίμου: Τα λεπτά όρια της ενσυναίσθησης…

Από το Μαξίμου απαντούσαν ότι ουδέποτε έπαιξαν με τις λέξεις. «Ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής. Αυτό που είπαμε είναι ότι το σταθμαρχείο Λάρισας έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη», είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ (Mega) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», σημείωσε.

Οσον αφορά στη συνέχεια, ο Καραμανλής δηλώνει «παρών» στον δημόσιο διάλογο και το Μαξίμου θέλει να κλείσει πολιτικά το συντομότερο αυτόν τον κύκλο των εξηγήσεων και να μιλά περισσότερο για την επόμενη μέρα. Για την «πολιτική μάχη» απέναντι στις εστίες αναχρονισμού στη δημόσια διοίκηση, όπως επισημαίνουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες.

«Επικοινωνιακό σόου»

Πρώτη μέριμνα είναι η επανεκκίνηση με όρους ασφάλειας του σιδηρόδρομου και η προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα, στα οποία έχει δεσμευθεί ο Γεραπετρίτης. Με βάση αυτά, την ερχόμενη Τετάρτη (22 Μαρτίου) αναμένεται να ξεκινήσει το σταδιακό πλαίσιο για την λειτουργία των τρένων. Ανά πενθήμερο θα προστίθενται γραμμές, κατά τον σχεδιασμό, ώστε πριν από το Πάσχα να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση.

Το… restart της κυβέρνησης δεν αφορά όμως μόνο τον σιδηρόδρομο, αλλά ευρύτερα την ατζέντα παρεμβάσεων και έργου, με δεδομένο ότι η σκληρή αντιπαράθεση για τα Τέμπη θα συνεχιστεί με πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο τόνος δόθηκε από χθες. Το Μαξίμου χρεώνει στον Αλέξη Τσίπρα «επικοινωνιακό σόου» από τα παλιά, με τη ΝΔ σε αντίστοιχο ύφος να κατηγορεί την Κουμουνδούρου για προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης της τραγωδίας. «Δεν απηύθυνε ούτε μια «συγγνώμη» προς τις οικογένειες των θυμάτων αλλά παρέμεινε θλιβερά προσκολλημένος στην γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα φταίνε οι άλλοι» έλεγαν οι γαλάζιοι και για τον πρώην υπουργό, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη.

Βρυξέλλες, Ακρόπολη, Λαμία…

Προσωπικά ο Μητσοτάκης σκοπεύει να εντείνει πια την κινητικότητά του, με περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις αλλά και με ευρύτερες συναντήσεις και συσκέψεις στο Μαξίμου, μετά την «αφετηρία» των εξορμήσεών του το περασμένο Σάββατο στο Μαρούσι.

Ήδη «έγραψε» την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε («Πρωταγωνιστές»/Alpha) ενώ στα… προσεχώς του πρωθυπουργού είναι σε πρώτη φάση οι Βρυξέλλες και η συμμετοχή του στην τακτική σύνοδο κορυφής των «27». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης (23 Μαρτίου), πριν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο Μητσοτάκης θα παρακαθίσει στο breakfast που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εάν προλάβει να επιστρέψει από τη βελγική πρωτεύουσα, θεωρείται σίγουρο ότι θα επιδιώξει να παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολη, την Παρασκευή (24 Μαρτίου), όταν παρουσία εκπροσώπων του Βατικανού θα παρουσιαστούν τα τρία θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονταν στις παπικές συλλογές του Βατικανού.

Επόμενος «σταθμός» είναι η Στερεά Ελλάδα, μια εκλογική περιφέρεια στην οποία η ΝΔ κατέγραφε – στις προ των Τεμπών κατά τόπους μετρήσεις – ότι διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, έχοντας κερδίσει με άνετο προβάδισμα και τους επτά Δήμους στην αναμέτρηση του 2019. Πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης, κυβερνητικό και κομματικό κλιμάκιο θα βρεθούν στη Λαμία, προκειμένου να ανοίξουν το «αναπτυξιακό πρόγραμμα» για τη Στερεά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα