Άνευ ετέρου, η μεταβλητότητα είναι πολύ μεγάλη. Και κάτι τέτοιο εμποδίζει τους επενδυτές να λάβουν ορθές επενδυτικές αποφάσεις, τουλάχιστον στο μέτρο που θέλουν να αποφύγουν υπερβολές.

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ είχε αναγνωριστικό (ανοδικό) χαρακτήρα, καθώς οι πρωινές επιθετικές αγορές δεν αναχαιτίστηκαν, απόρροια της απουσίας σοβαρών παικτών στο ταμπλό.

Κι έτσι, ο ΓΔ σκαρφάλωσε στις πρώτες αντιστάσεις, με ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ να είδαν τους πωλητές κατάματα, και την ΑΛΦΑ να άντεξε αξιοπρεπώς.

Ο ΟΠΑΠ για άλλη μια φορά έδωσε ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της “μηχανής χρήματος”, τουλάχιστον για τους μετόχους του.

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι το ταμπλό είναι “άδειο”, καθώς αυτό το καθημερινό “πάνω-κάτω” δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τη μεσο-μακροπρόθεσμη συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες χρηματαγορές, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ..εκεί που ήταν, πέριξ των 4000 μονάδων του S&P500, και εξαιρώντας συγκεκριμένα χαρτιά και δη τραπεζικά, οι λοιπές μετοχέρς δεν πάνε πουθενά, παρά ταρακουνιούνται χωρίς λόγο.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η τρέχουσα περίοδος θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία.

Διότι αποκάλυψε κάποιες θεσμικές ανωμαλίες του συστήματος, με σημαντικότερα σημεία προσοχής την ακαριαία εταιρική απόφαση (βλ. CS και UBS) χωρίς καν να ερωτηθούν οι μέτοχοι μέσω ΓΣ, και την υπέρβαση ιεραρχίας εξασφάλισης, καθώς οι ομολογιούχοι (των CoCos) πήγαν κάτω και από τους παραδοσιακά εκτεθειμένους μετόχους.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μένει να δούμε τα αντανακλαστικά των θεσμών για την ανάκτηση (μάλλον όχι) της εμπιστοσύνης, καθώς το μόνο που φοβάται ο επενδυτής είναι η έκπληξη.

Και στην περίπτωση της CS, η έκπληξη ήταν αρνητική.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση
ο Αντικριστής |

4η συνεχόμενη συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη. Κορύφωσε η ανοδική αντίδραση

Με δεδομένη την ακαριαία αντίδραση των αγοραστών από τη ζώνη των 1360, είναι λογικό να έχουν τεχνική αξία τα τρέχοντα επίπεδα. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα συνεχίσει χωρίς ανάσα, αφήνοντας έξω πολλούς παίκτες.

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών
ο Αντικριστής |

Με ΜΠΕΛΑ και ΜΥΤΙΛ, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορροφά τις αναταράξεις. Μέτρια η εικόνα των τραπεζικών μετοχών

Συνεχίστηκε η ανοδική προσπάθεια στη Λεωφόρο Αθηνών, μετά τις πιέσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Η συναλλακτική δραστηριότητα πρέπει να βελτιωθεί.