Αυτή τη φορά η απόφαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν σε σύμπνοια με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των αγορών.

Η απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσεις έρχεται μαζί με την επισήμανση ότι πλησιάζει το τέλος του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων εν μέσω της πρόσφατης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών.

Federal Reserve: Με 0,25% αύξηση απαντά στη δύσκολη εξίσωση της νομισματικής πολιτικής

Δεν είναι τυχαίο και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητο ότι υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην επίσημη ανακοίνωση, καθώς δεν αναφέρεται πλέον ο όρος οι “συνεχείς αυξήσεις” των επιτοκίων θα είναι πιθανότατα κατάλληλες. Αυτή η γλώσσα υπήρχε σε κάθε δήλωση πολιτικής από την απόφαση της 16ης Μαρτίου 2022 για την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της δήλωσης, με αιχμή την πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης της απόδοσης του 2ετούς κρατικού ομολόγου, ο τίτλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αλλαγές τις νομισματικής πολιτικής.Η απόδοση του 1οετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,526%.

Η Wall Street καταγράφει κέρδη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.Οι τρεις βασικοί δείκτες των αμερικανικών μετοχών, οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον νωχελικοί πριν από την ανακοίνωση της Fed, ταλαντεύτηκαν αμέσως μετά.Ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 109,41 μονάδες ή 0,34% στις 32.670,01 μονάδες, ο S&P 500 κατά 22,35 μονάδες ή 0,56% στις 4.025,22 μονάδες και ο Nasdaq Composite κατά 98,26 μονάδες ή 0,83% στις 11.958,37 μονάδες.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άλμα, καθώς οι traders απορρόφησαν την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ο χρυσός  σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.953,39 δολάρια h ουγγιά μετά από πτώση 2% την Τρίτη. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωσαν άνοδο 0,87% στα 1.948 δολάρια.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και τις προβλέψεις της Fed που έκαναν λόγο για μόλις μία ακόμη αύξηση φέτος.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,9% στα 22,79 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,65% στα 986,20 δολάρια και το παλλάδιο κατά 4,3% στα 1.444,29 δολάρια

Οι αγορές πριν την ανακοίνωση της απόφασης

Η  Wall Street ξεκίνησε την συνεδρίαση εν αναμονή της απόφασης αλλά και με ανησυχία για τη συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,2%,  ο S&P 500 κατά 0,1%. Ο Nasdaq Composite ήταν ελαφρώς θετικός, με κέρδη 0,1%.

Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονταν εν όψει της απόφασης της κεντρικής τράπεζας, με την απόδοση του διετούς να διαμορφώνεται στο 4,14%, μειωμένη κατά τρεις μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,547%, σημειώνοντας πτώση περίπου πέντε μονάδων βάσης.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate και Brent κέρδιζαν περίπου 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές