Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών αναπτύσσεται ο κλάδος των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, αντισταθμίζοντας την πτώση στον τομέα της μεταποίησης ο οποίος βρέθηκε τον Μάρτιο σε χαμηλά δύο μηνών. Ο δείκτης PMI της S&P Global για την ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 54,1 τον Μάρτιο έναντι 52 τον αμέσως προηγούμενο μήνα (υψηλό 10μήνου), ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης των υπηρεσιών ανήλθε στο 55,6 έναντι 52,7 μονάδων, επίσης σε υψηλό δέκα μηνών. Σημειώνεται ότι για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία ανήλθε στο 52,6 έναντι 50,7 και στις 54 μονάδες έναντι 51,7, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα όμως, ο σχετικός δείκτης δραστηριοποίησης των εργοστασίων παρέμεινε υπό του 50, το οποίο και επιδεικνύει ύφεση. Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 47,1 υποχωρώντας από το 48,5 του Φεβρουαρίου και αγγίζοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Αντίστοιχα, ο δείκτης της S&P Global για την παραγωγή των εργοστασίων επίσης συρρικνώθηκε στο 49,9 έναντι 50,1 του Φεβρουαρίου σε χαμηλό δύο μηνών.

Ευρωζώνη: Η βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε στην ανάπτυξη τον Φεβρουάριο

Δεν έχουν παρέλθει τα χειρότερα

Αυτό αποτελεί σημάδι πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη παρέλθει, επιβαρύνοντας τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης: «Η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεικνύει νέα σημάδια ζωής όσο μπαίνουμε στην άνοιξη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και δέκα μήνες. Η ανάπτυξη έχει πάρει ώθηση σε σχέση με τα χαμηλά στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς οι ανησυχίες για ύφεση και για την αγορά ενέργειας υποχωρούν, οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικαθίστανται με βελτιώσεις ρεκόρ στις παραδόσεις από τους προμηθευτές. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δείχνει επίσης μέχρι στιγμής ενθαρρυντική ανθεκτικότητα απέναντι στις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων και την αβεβαιότητα που προκαλεί η πρόσφατη τραπεζική αναστάτωση», δήλωσε σχετικά ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

«Ωστόσο, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι ταχύτερος από ποτέ», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι ισορροπημένη.

Η βελτίωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Σημειώνεται πάντως ότι η βελτίωση ρεκόρ στην εικόνα των εφοδιαστικών αλυσίδων σήμανε την πρώτη μείωση του κόστους πρώτων υλών από τον Ιούνιο του 2020, οπότε και κυριαρχούσε η πανδημία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης κόστους εισροών υποχώρησε στις 46,4 μονάδες από τις 50,9.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Γερμανία, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών που αντιστάθμισε την πτώση της μεταποίησης.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε στις 52,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 50,7 του Φεβρουαρίου έναντι εκτιμήσεων για 51.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ντελίβερι: Όταν η Uber Eats βρέθηκε απέναντι στον… εαυτό της
Διεθνή |

Αλγόριθμοι και ντελίβερι - Η περίπτωση της Uber και μιας... διαφορετικής εφαρμογής

Τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια απόφαση-ορόσημο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι οδηγοί της Uber θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με δικαιώματα