Η Κίνα είναι ένα «σχετικό ασφαλές καταφύγιο» απέναντι στην πίεση που υφίσταται ο τραπεζικός κλάδος σε όλον τον κόσμο.

Αυτό εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Citi οι οποίοι σε σημερινό τους σημείωμα, σύμφωνα με το CNBC, επισημαίνουν: «συζητάμε εδώ και καιρό την άποψή μας ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό αντιστάθμισμα ανάπτυξης φέτος – αν μη τι άλλο, οι πρόσφατες παγκόσμιες τραπεζικές πιέσεις ίσως ενίσχυσαν αυτή τη θέση».

Κίνα: Θετικές τάσεις για την πορεία του εξωτερικού εμπορίου στο πρώτο δίμηνο

Μάλιστα, τονίζουν ότι η δυναμική που παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με όχημα τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ακινήτων.

Υποστήριξη

«Η Κίνα θα μπορούσε τουλάχιστον να είναι ένα σχετικά “ασφαλές καταφύγιο” δεδομένης της ανάπτυξής της, της οικονομικής ευρωστίας, της πειθαρχίας της πολιτικής και του νέου κύκλου της πολιτικής οικονομίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi.

Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθέματα των τραπεζών αποτελεί  «επιβεβαίωση της στήριξης της νομισματικής πολιτικής εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας», έγραψαν οικονομολόγοι της Citi.

Το RRR είναι ένα μέτρο του πόσα μετρητά χρειάζονται οι τράπεζες στην Κίνα να έχουν στη διάθεσή τους. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 27 Μαρτίου θα μειώσει τον δείκτη για τις περισσότερες τράπεζες κατά 25 μονάδες βάσης. Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η ηπειρωτική Κίνα έχει διατηρήσει σχετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή δεν ανακοίνωσε σημαντικά πακέτα στήριξης των καταναλωτών όπως έπραξαν οι περισσότερες χώρες της Δύσης.

«Ισως, παίρνοντας διδάγματα από όσα έχουν περάσει οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η PBoC ήταν συνετή στη χαλάρωση ακόμη και κατά την εποχή της πανδημίας και μπορεί γρήγορα να τεθεί σε επιφυλακή μόλις η ανάπτυξη επανέλθει σε καλό δρόμο», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Citi.

Σημείωσαν επίσης ότι η αναδιάρθρωση της κυβέρνησης της Κίνας νωρίτερα αυτόν τον μήνα είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών της να μειώσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

«Φέτος, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να κρατήσει μακριά τοης κινδύνους χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους οποίους πιστεύουμε ότι διαθέτει επαρκή εργαλεία», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Γιουάν

Καθώς το ΑΕΠ της Κίνας αναμένεται να παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη φέτος, οι οικονομολόγοι βλέπουν επίσης να ενισχύεται και το εθνικό της νόμισμα στο 6,6 έναντι του δολαρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, που ισοδυναμεί με το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022.

Με τις ανεπιθύμητες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων να σαρώνουν στον υπόλοιπο κόσμο, οι εισροές κεφαλαίων στην Κίνα θα μπορούσαν να επανέλθουν μετά το άνοιγμα του εμπορίου, εάν η θέση ανάκαμψης συνεχιστεί και η πολιτική αναβάθμιση συνεχιστεί σταθερά», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Citi.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πάρτι των εισροών κεφαλαίων προς την Κίνα δεν έχει τελειώσει ακόμη και αναμένουμε ότι το USDCNY θα κινηθεί στο 6,6 σε 6-12 μήνες», ανέφεραν, άποψη η οποία υποστηρίζεται περαιτέρω από την πτώση του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή