Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, ανακτώντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας, με την γερμανική Deutsche Bank να κάνει ένα μίνι ράλι μετά την βουτιά της Παρασκευής, που προκάλεσε κλυδωνισμούς παγκοσμίως.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,90% στις 7.471 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 15.127 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,99% στις 7.078 μονάδες.

Ώθηση από τις τράπεζες λαμβάνει η Wall Street στον απόηχο του deal για την SVB

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Deutsche Bank κέρδισε σήμερα 4,3%, καθώς αποκλιμακώνονται οι ανησυχίες που οδήγησαν το κόστος προστασίας από την αθέτηση πληρωμών των ομολόγων στα ύψη λόγω των φόβων ότι ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας θα εμπλακεί στη συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση.

«Μετά το χάος των τελευταίων εβδομάδων, οι κυνηγοί ευκαιριών εισέρευσαν μαζικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες», δήλωσε ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell. Όμως, πρόσθεσε, «πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να μην θέλουν να αγγίξουν τον τραπεζικό τομέα, επειδή φοβούνται ότι θα έρθουν κι άλλες δυσχέρειες», επισημαίνοντας τις ανησυχίες για αύξηση του κόστους στις τράπεζες λόγω της πιθανής αυστηροποίησης των κανονισμών και για πιο επιφυλακτικό τραπεζικό δανεισμό που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Την ίδια ώρα, οι αγορές σαφώς εστιασμένες στις διεργασίες που μπορεί να αποτρέψουν η πρόσφατη τραπεζική κρίση να μετατραπεί σε κάτι πιο συστημικό. Μάλιστα, σήμερα στο επίκεντρο είναι η εξαγορά των καταθέσεων και των δανείων της Silicon Valley Bank από τη First Citizens Bank & Trust, γεγονός που ενδεχομένως θα ηρεμήσει τις αγορές μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση των ΗΠΑ από την εποχή της Lehman Brothers.

Η κατάρρευση της SVB πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες έχει αντηχήσει σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας τους καταθέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις μικρότερες τράπεζες για μεγαλύτερες, ενώ το πλήγμα στην εμπιστοσύνη οδήγησε την Credit Suisse στην αγκαλιά της ανταγωνίστριας UBS την περασμένη εβδομάδα.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία αυξήθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, όπως μετράται από τον σχετικό δείκτη του Ifo. Η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στη μεταποίηση, όπου οι εταιρείες δήλωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την τρέχουσα κατάστασή τους και «η απαισιοδοξία εξαφανίστηκε σχεδόν εντελώς από τις προσδοκίες τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest.

Το κλίμα βελτιώθηκε επίσης στις υπηρεσίες και το εμπόριο, αν και οι κατασκευαστικές εταιρείες ανέφεραν ότι η τρέχουσα κατάστασή τους ήταν χειρότερη από τον προηγούμενο μήνα. «Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου και η επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας έχουν ενισχύσει την οικονομική εμπιστοσύνη», ανέφερε σε σημείωμά του ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING Research.

Η πρόσφατη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχει επηρεάσει το κλίμα, είπε, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή μετάβαση και οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να θολώνουν την εικόνα για τη γερμανική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές