Ανοδικά αρχίζουν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση που «σιγοκαίει» στον τομέα των περιφερειακών τραπεζών από τις αρχές του μήνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,88% στις 32.520 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,67% στις 3.997 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,28% στις 11.857 μονάδες.

Τράπεζες: Ηρεμία μετά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές – Φόβοι για νέα «καταιγίδα»

Οι περιφερειακές τράπεζες σημειώνουν ευρέως άνοδο, με το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) να κερδίζει πάνω από 3%. Η First Republic σημειώνει άνοδο άνω του 23%, ενώ άνω του 10% είναι τα κέρδη στην PacWest. Από την άλλη όμως η First Citizens σημειώνει βουτιά 40%, μετά τη συμφωνία που έκανε για την αγορά μεγάλων τμημάτων της Silicon Valley Bank.

Ειδικότερα, η First Citizens συμφώνησε να αγοράσει μεγάλα τμήματα της Silicon Valley Bank, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων, αλλά περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν «υπό αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC».

Θετικά πάντως, λειτουργεί στην αγορά το δημοσίευμα του CNBC που ανέφερε ότι το Σαββατοκύριακο οι εκροές καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες προς τους γίγαντες του κλάδου, όπως η JPMorgan και η Wells Fargo έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ενώ η κρίση έχει ωθήσει ορισμένους να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε μεγαλύτερες τράπεζες, τις οποίες θεωρούν λιγότερο πιθανό να υποστούν bank run, η τάση αυτή έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές του CNBC.

Επίσης, το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης ενός προγράμματος δανεισμού έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες, το οποίο θα μπορούσε να δώσει στην First Republic περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Η First Republic έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 46,3%, καθώς οι επενδυτές αμφισβήτησαν αν το σχέδιο μιας ομάδας τραπεζών να καταθέσει 30 δισ. δολάρια θα ήταν αρκετό για να ενισχύσει τον ισολογισμό της.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την ικανότητα να παράσχει ένα backstop για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο», δήλωσε ο Jan Hatzius της Goldman Sachs. «Αν και δεν θα αποκλείαμε εντελώς τη δράση του υπουργείου Οικονομικών εάν επιστρέψει η οξεία τραπεζική πίεση, οι πιθανότητες μιας μονομερούς κίνησης φαίνονται πολύ χαμηλές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street