Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση των δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, SVB και Signature Bank, καθώς και τη συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse, έχει οδηγήσει σε εισροές περισσότερων από 286 δισ. δολάρια στην αμερικανική χρηματαγορά, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες αναζητώντας στα ομόλογα ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους. Σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR ο Μάρτιος αναδεικνύεται στον μήνα με τις μεγαλύτερες εισροές στις χρηματαγορές.

SVB: Πωλήθηκε στην First Citizens BancShares

Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη αναδεικνύονται μέχρι τώρα οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Fidelity, οι οποίες επωφελούνται από μεγάλες εισροές, όπως γράφουν οι FT.

Goldman Sachs

Για την ακρίβεια, τα αμοιβαία κεφάλαια της Goldman στις ΗΠΑ έχουν εισπράξει σχεδόν 52 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με την 9η Μαρτίου, μια μέρα πριν η SVB πέρασε μετά την κατάρρευσή της στην αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ασφάλισης Καταθέσεων.

JPMorgan – Fidelity

Τα κεφάλαια της JPMorgan κέρδισαν σχεδόν 46 δισ. δολάρια και η Fidelity κατέγραψε εισροές περίπου σχεδόν 37 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του iMoneyNet με αναφορά στο πρωί της 24ης Μαρτίου.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς διαθέτουν συνήθως περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου που είναι εύκολο να αγοραστούν και να πουληθούν, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι ροές

Οι διαθέσιμες αποδόσεις είναι πλέον οι καλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς αυξάνονται παράλληλα με τα επιτόκια, τα οποία έχουν εκτοξευτεί σε υψηλά 15 ετών μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις από τη Fed.

Ο ρυθμός των εισροών έχει επιταχυνθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ιδίως από τους μεγάλους καταθέτες που αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να σταματήσουν όλες τις καταθέσεις στη SVB και τη Signature Bank που κατέρρευσαν σχεδόν ταυτόχρονα, δεν έχουν εγγυηθεί για εκείνες που υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια σε άλλες τράπεζες.

«Βλέπουμε μετατοπίσεις σε κεφάλαια χρηματαγοράς από όλους τους επενδυτικούς τομείς», αναφέρει ο Ashish Shah, επικεφαλής επενδύσεων για δημόσιες επενδύσεις στην Goldman Sachs Asset Management.

Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, η άνοδος των ροών αυτόν τον μήνα διαμόρφωση τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία σε αμοιβαία κεφάλαια σε ρεκόρ 5,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Αντίστοιχα, στοιχεία από το Ινστιτούτο Επενδυτικών Εταιρειών δείχνουν ότι τοι επενδύσεις μετατοπίζονται ειδικά σε κεφάλαια που κατέχουν κρατικό χρέος των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται οι ασφαλέστεροι προορισμοί. Τα λεγόμενα prime funds, τα οποία κατέχουν τραπεζικό χρέος και εταιρικά χαρτιά, είχαν μικρές εκροές. Οι μεγαλύτερες εισροές έχουν πάει σε κεφάλαια που σχετίζονται με τράπεζες της Wall Street και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους.

Τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου, από 17,6 τρισ. δολάρια σε 17,5 τρισ. δολάρια και οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες μειώθηκαν από 5,6 τρισ. δολάρια σε 5,4 τρισ. δολάρια.

Ο Νιλ Κασκάρι, επικεφαλής της Minneapolis Fed, δήλωσε την Κυριακή ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα έφεραν τις ΗΠΑ πιο κοντά σε ύφεση.

«Σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά», είπε ο Kashkari στο Face the Nation του CBS. «Αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζικών πιέσεων οδηγεί σε εκτεταμένη πιστωτική κρίση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ