Τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των ομίλων IntrakatΕλλάκτωρ για το deal της πώλησης της Άκτωρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ με ισχυρούς μετόχους το ολλανδικό fund Reggeborgh και τη Motor Oil, έχει πολιορκηθεί με ένα τίμημα εξαγοράς της τάξης των 220 εκ. ευρώ από την κατασκευαστική της Παιανίας που ελέγχεται από τους μεγαλομετόχους Δ. Μπάκο, Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου.

Άκτωρ: Έκλεισε το deal πώλησης στην Intrakat

Πηγές διέρρεαν το Σαββατοκύριακο πως οι δύο πλευρές έχουν προχωρήσει τις συζητήσεις μετά και την πρόταση της Intrakat για απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα της Άκτωρ έναντι 220 εκ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν κι επίσημες ανακοινώσεις για το κλείσιμο της επιχειρηματικής συμφωνίας.

Συγκέντρωση

Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις τότε η αγορά των κατασκευών θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συγκέντρωση. Δημιουργείται ένας δεύτερος κατασκευαστικός πόλος με τις εταιρείες του, Intrakat και Άκτωρ να συγκεντρώνουν ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπων έργων της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Πηγές διευκρινίζουν επίσης ότι οι συζητήσεις των μετόχων των δύο ομίλων δεν αφορούν στο κομμάτι των παραχωρήσεων της Άκτωρ, ενώ το ενδιαφέρον στην περίπτωση που κλειδώσει το deal, είναι ότι η Ελλάκτωρ θα μείνει χωρίς κατασκευαστικό αντικείμενο.

Από την άλλη μεριά η απόκτηση της Άκτωρ Κατασκευές, έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Intrakat Αλέξανδρου Εξάρχου μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκ. ευρώ πως μέρος των κεφαλαίων θα διατεθούν για εξαγορές όπως επίσης και τις προθέσεις των μετόχων της κατασκευαστικής να χτίσουν έναν ισχυρό όμιλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το προσφερόμενο τίμημα των 220 εκ. ευρώ, λένε πληροφορίες, συνίσταται τόσο στην καταβολή μετρητών όσο και στην ανάληψη του δανεισμού της θυγατρικής της Ελλάκτωρ.

Η πίττα

Η ελληνική αγορά των κατασκευών, λόγω και των πόρων χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει εξασφαλίσει η χώρα, έχει μπροστά της μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ και του ΤΜΕΔΕ αποκάλυπτε πως την περίοδο 2022-2026 είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν πόροι της τάξης των 27 δισ. ευρώ σε κατασκευαστικά έργα. Πόροι που προέρχονται από επιδοτήσεις και τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Ταμεία και τους Εθνικούς πόρους αναμένεται να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών που θα τροφοδοτήσουν την ισχυρή ανάπτυξη των Κατασκευών τα επόμενα χρόνια, τερματίζοντας τη μεγάλη συρρίκνωση του κλάδου που σημειώθηκε μετά το 2007.

Με βάση την ανάλυση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) εκτιμάται ότι επιχορηγήσεις ύψους 7,96 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν άμεση σχέση με τις Κατασκευές, κινητοποιώντας συνολικούς πόρους ύψους 13,3 δισ. ευρώ

Τα κατασκευαστικά έργα που θα στηριχθούν με επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν κυρίως τους τομείς της Ενέργειας (4,6 δισ. ευρώ), των Μεταφορών (4,1 δισ. ευρώ) και του Περιβάλλοντος (2,9 δισ. ευρώ). Μαζί με τους πόρους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (και τους κινητοποιούμενους από τα δάνεια πόρους χρηματοδότησης) εκτιμάται ότι για έργα με άμεση σχέση με τις Κατασκευές θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν την περίοδο 2022-2026 συνολικά 27 δισ. ευρώ (επιχορηγήσεις 13,3 δισ. ευρώ και δάνεια 13,7 δισ. ευρώ).

Συνεπώς οι επενδύσεις σε κατασκευές –κυρίως στις υποδομές– εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά το μερίδιό τους στο ΑΕΠ την περίοδο 2022-2026.

Ο κύκλος εργασιών

Εκτιμάται επίσης ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων υποδομών και κατοικιών θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2022 – 2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025 (από 7,6 δισ. ευρώ το 2020). Εξαιτίας της ισχυρής επίδρασης των επενδύσεων του ΕΣΑΑ, η συνολική ώθηση θα δοθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις επενδύσεις σε υποδομές και κατασκευαστικά έργα πλην κατοικιών. Όμως, και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί συγκριτικά με το (χαμηλό) επίπεδο που καταγράφηκε το 2020.

Η ανάπτυξη των Κατασκευών θα ενισχύσει σημαντικά και τα μεγέθη των επιχειρήσεων του τομέα τα επόμενα χρόνια. Εκτιμήθηκε ότι συνολικά ο κύκλος εργασιών του τομέα θα διπλασιαστεί την περίοδο 2021-2026, φτάνοντας τα 19,8 δισ. ευρώ το 2026, εφόσον απορροφηθεί το σύνολο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (επιχορηγήσεις και δάνεια).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις