Να μην επικυρώσουν τις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse στην επερχόμενη ετήσια συνέλευση της τράπεζας καλούν τους μετόχους οι πληρεξούσιοι σύμβουλοι Glass Lewis, Institutional Shareholder Services (ISS) και Ethos Foundation.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επενδυτές καλούνται να ψηφίσουν κατά της διανομής μετοχών σε διευθυντικά στελέχη καθώς και κατά της απαλλαγής του διοικητικού συμβουλίου και της ανώτατης διοίκησης από πάσης ευθύνης αποζημιώσεως για το οικονομικό έτος 2022.

Ελβετία: Οργή για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS – Δημοψήφισμα ζητά το 52% των ερωτηθέντων

Βαριές κατηγορίες

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Bloomberg, η ISS αναφέρεται στην «έλλειψη εποπτείας και την κακή διαχείριση» ως αιτίες που οδήγησαν την Credit Suisse στην ανάγκη να εξαγοραστεί από άλλον όμιλο προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Η Glass Lewis αναφέρεται στις τεράστιες απώλειες των μετόχων και τις ανησυχίες γύρω από τις ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων και τη δομή της τράπεζας. Επισημαίνει επίσης τις ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων που σχετίζονται με μια συναλλαγή με το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Michael Klein.

Υπογραμμίζει δε τις ευθύνες του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Credit Suisse Mirko Bianchi, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του ΔΣ, μετά τον εντοπισμό ουσιωδών αδυναμιών στους ελέγχους χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της τράπεζας. Ακόμα, επικρίνει τον πρόεδρο Axel Lehmann για έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με τον ρόλο των μελών του διοικητικού συμβουλίου Michael Klein και Blythe Masters σε συναλλαγές που αφορούσαν την The Klein Group LLC και την Apollo Global Management.

Η Ethos, της οποίας τα 246 μέλη των συνταξιοδοτικών ταμείων αντιπροσωπεύουν 1,9 εκατομμύρια άτομα με περιουσιακά στοιχεία 370 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την πώληση της Credit Suisse στην UBS.

Η Credit Suisse πραγματοποιεί την ετήσια συνέλευσή της στις 4 Απριλίου στη Ζυρίχη. Η συνέλευση των μετόχων της UBS θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

Fast track συμφωνία

Όπως υπενθυμίζει το οικονομικό πρακτορείο, η εξαγορά της Credit Suisse υπόκειται σε ρυθμιστικές εγκρίσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. «Περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της UBS Colm Kelleher. «Θα χρειαστούν εβδομάδες, λίγοι μήνες για να κλείσει ουσιαστικά αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ελβετικών αρχών, συνήφθη χωρίς την έγκριση των μετόχων τόσο της Credit Suisse όσο και της UBS, κάτι που – όπως επισημαίνει το Bloomberg – δεν έχει προηγούμενο. Ανακοινώνοντας την εξαγορά, η ελβετική κυβέρνηση επικαλέστηκε ένα άρθρο του συντάγματος της χώρας που της επιτρέπει να εκδίδει προσωρινά διατάγματα «για την αντιμετώπιση υφιστάμενων ή επικείμενων απειλών σοβαρής διατάραξης της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ή εξωτερικής ασφάλειας». Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό περιελάμβανε την παράκαμψη των νόμων περί συγχωνεύσεων που προβλέπουν ψηφοφορίες με συμμετοχή των μετόχων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή