Έρευνες σε πέντε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Societe Generale, πραγματοποιεί η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.

Τράπεζες: Οι SVB και Credit Suisse, η τραπεζική κρίση και η «μετάδοση συναισθήματος»

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ελεγχόμενες τράπεζες – στις οποίες, πέραν της Societe Generale, περιλαμβάνονται η HSBC, η BNP Paribas και η Natixis – βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι επιδρομές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων γνωστή ως cum-cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές που εδρεύουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων. Οι επενδυτές αυτοί κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα, με αποτέλεσμα τα ποσά αυτά είτε να μην φορολογούνται είτε τα χρήματα να επιστρέφονται. Στη συνέχεια πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και μοιράζονταν το ποσό που εξοικονομήθηκε.

Συμμετοχή και Γερμανών εισαγγελέων

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην έρευνα, η οποία φέρεται να προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία της Γερμανίας. Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους short sellers και τους πραγματικούς κατόχους μετοχών να διεκδικούν από κοινού φορολογικές πιστώσεις για μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μία φορά.

Οι κανόνες που επέτρεπαν αυτές τις πρακτικές καταργήθηκαν το 2012.

Νέο πλήγμα για τις τράπεζες

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι έρευνες των Γάλλων εισαγγελέων αποτελούν το πιο πρόσφατο πλήγμα στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που κλυδωνίζεται επί σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της αμερικανικής SVB. Παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον Δεκέμβριο τον φοροτεχνικό Hanno Berger, ο οποίος φέρεται να οργάνωσε μία από τις μεγαλύτερες απάτες στη μεταπολεμική Γερμανία μέσω ενός σχεδίου αφαίρεσης μερισμάτων που κόστισε στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σε οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Ήταν η πιο προβεβλημένη δίωξη και η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα σε μια σειρά από δίκες, στις οποίες έχουν καταδικαστεί επίσης Βρετανοί τραπεζίτες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας