Χωρίς καμιά τοποθέτηση από τους μετόχους, ή οποιοδήποτε ερώτηση, εγκρίθηκε πριν λίγο η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της Frigoglass στους ομολογιούχους, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.

Οι ομολογιούχοι μέσω νέας εταιρείας που ιδρύεται στην Αγγλία θα έχουν πλέον το 85% της δραστηριότητας και οι μέτοχοι της Frigoglass μένουν με το 15%.

Frigoglass: Συμφωνία με τους ομολογιούχους για αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση

«Καμία επιλογή και καμία απόφαση δεν ήταν εύκολη για εμάς που επενδύσαμε και πιστέψαμε στην εταιρεία» ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Δαυίδ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Frigoglass απευθυνόμενος στους μετόχους και ζητώντας την ψήφο τους στη γενική συνέλευση για την διάθεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

«Είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσε να υπάρξει σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπιζε η εταιρεία για την επιβίωση της», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης απαρίθμησε τις δύσκολες συγκυρίες, όπως η πανδημία, η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία-  που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Frigoglass τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες δεν της επέτρεψαν να πετύχει το επιχειρηματικό της σχέδιο παρά τις καλές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί από την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έξι χρόνια η Frigoglass είχε εξασφαλίσει μείωση δανεισμού κατά 140 εκατ. ευρώ, ρευστότητα 70 εκατ. ευρώ και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ ως μετοχικό κεφάλαιο από τον βασικό μέτοχο.

Τη δομή της συμφωνίας μεταξύ ομολογιούχων και του βασικού μετόχου Truad (οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη) ανέλυσε ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass.

Με βάση τη συμφωνία, στους ομολογιούχους της Frigoglass (υπό το σχήμα Frigo NewCo 1 Ltd) περνάει το 85% του ομίλου, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι (μέσω της Frigoglass ΑΒΕΕ) θα διατηρήσουν το 15% (η Truad Verwaltungs συμφερόντων Δαυίδ-Λεβέντη θα περιοριστεί λίγο πάνω από το 7%) στη νέα εταιρική οντότητα Frigo DebtCo Plc που θα δημιουργηθεί με έδρα την Αγγλία.

Επίσης με βάση τη συμφωνία υπάρχει υποχρέωση να πουληθεί το εργοστάσιο στην Κάτω Αχαΐα που είχε κλείσει το 2019 και το τίμημα να εισπραχθεί από τους ομολογιούχους.

Στη Frigo DebtCo Plc θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Frigoglass και τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπως και οι συμβάσεις με εργαζόμενους, πελάτες, προμηθευτές κ.ά. Στο νέο ΔΣ θα έχει μία θέση για τους υφιστάμενους μετόχους της Frigoglass ΑΒΕΕ.

Στη γενική συνέλευση συμμετείχαν μέτοχοι που συνολικά ελέγχουν το 59,11% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις