Μετά το Slamming Plan ESG, οι διαχειριστές κεφαλαίων καλούνται να «καθίσουν καλά».

Μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, για την οποία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση με τον κλάδο τον περασμένο μήνα, αντιμετωπίστηκε με ανησυχία και απογοήτευση από τους διαχειριστές επενδύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg.

ESG: Η ειδικότητα που προσφέρει επαγγελματική ασφάλεια

Ελάχιστα όρια

Η ESMA, η οποία θέλει να θέσει ελάχιστα όρια για το τι πρέπει να κάνουν τα κεφάλαια πριν από την εμπορία ενός προϊόντος ως ESG ή βιώσιμο, τώρα εξετάζει τα σχόλια και σχεδιάζει να προχωρήσει με την πρότασή της το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

«Η ανταπόκριση του κλάδου στην προτεινόμενη προσέγγιση της ESMA ήταν ισχυρή και ελπίζουμε ότι η ESMA θα λάβει υπόψη αυτές τις απόψεις», δήλωσε ο Sonali Siriwardena, συνεργάτης και παγκόσμιος επικεφαλής ESG στη Simmons & Simmons στο Λονδίνο.

«Δεν συμβουλεύουμε τους πελάτες να κάνουν δραστικές αναθεωρήσεις στην προσέγγισή τους εν αναμονή της απάντησης της ESMA στα σχόλια του κλάδου, η οποία ήταν ηχηρή και ξεκάθαρη ζητώντας από την ESMA να επανεξετάσει την προσέγγισή της», δήλωσε η Siriwardena. «Δεδομένης της δύναμης της ανταπόκρισης του κλάδου, υποψιάζομαι ότι μπορεί να το ξανασκεφτούν, αλλά είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα», πρόσθεσε.

Το άρθρο 9

Η ESMA ανέφερε ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τους κινδύνους greenwashing στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων της Ευρώπης, εν μέσω ενδείξεων ότι οι ονομασίες ESG έχουν εφαρμοστεί υπερβολικά ελεύθερα. Η υψηλότερη κατηγορία κεφαλαίων ESG της Ευρώπης, γνωστή ως  άρθρο 9, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαζικής εκκαθάρισης στα τέλη του περασμένου έτους, μετά την αυστηρότερη καθοδήγηση της ΕΕ που οδήγησε τους διαχειριστές επενδύσεων να αφαιρέσουν την ετικέτα από το 40% της αγοράς.

Το άρθρο 8

Η τρέχουσα πρόταση της ESMA έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές αναταραχές στην άλλη κατηγορία κεφαλαίων ESG της Ευρώπης. Γνωστό ως άρθρο 8, ο χαρακτηρισμός είναι πιο αδύναμος από το άρθρο 9 και καλύπτει μια πολύ μεγαλύτερη αγορά. Η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιείται σύμφωνα με το Άρθρο 8, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η ESMA έχει προτείνει οι διαχειριστές κεφαλαίων να αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον το 80% των επενδύσεών τους θα πρέπει να προωθεί το ESG

Tεράστιος αντίκτυπος

Η Julia Vergauwen, δικηγόρος της Linklaters που συμβουλεύει τον κλάδο των αμοιβαίων κεφαλαίων, είπε ότι το σχέδιο της ESMA να επιβάλει μια ελάχιστη απαίτηση για ετικέτες ESG «θα είχε τεράστιο αντίκτυπο» στον κλάδο.

Το προτεινόμενο όριο του 80% για τις ετικέτες ESG «είναι ένα πολύ, πολύ υψηλό ποσοστό», είπε σε συνέντευξή της. «Ειδικά όπως γνωρίζουμε για ορισμένους τύπους αμοιβαίων κεφαλαίων στον χώρο ρευστότητας, ειδικά για ιδιώτες επενδυτές, περίπου το 20% των περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διατηρούνται ως μετρητά για λόγους ρευστότητας».

Ωστόσο, ορισμένοι στον επενδυτικό κλάδο επιλέγουν ήδη να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, εν αναμονή νέων κατευθυντήριων γραμμών για την επισήμανση από την ESMA, σύμφωνα με την Vergauwen.

Οι αντιδράσεις

Η State Street Global Advisors ανέφερε ότι η ESMA δεν εξήγησε πώς θα υπολογίζεται το όριο του 80%, το οποίο «θα οδηγούσε στους διαχειριστές επενδύσεων και στις αρμόδιες εθνικές αρχές να υιοθετήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις, έχοντας έτσι το άμεσο αντίθετο αποτέλεσμα της ενίσχυσης της συγκρισιμότητας μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων».

Η BlackRock σχολίασε ότι είναι «πρόωρο» να τεθούν επενδυτικά κατώφλια πριν από την παροχή επαρκούς ορισμού της «βιώσιμης επένδυσης».

Η Amundi από την πλευρά της ανέφερε ότι το σχέδιο της ESMA παραβλέπει στρατηγικές, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ή γεωγραφίες που μπορεί να είναι κρίσιμες για τη μετάβαση της οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τις ανησυχίες και επισημαίνει ότι εξετάζει πώς να τις αντιμετωπίσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή