Oι πωλήσεις στην ΕΕ πατάνε και πάλι γκάζι μετά από μια τριετή περίοδο ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτοκίνητο: Ένα βήμα πίσω από την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων η ΕΕ υπό γερμανική πίεση

Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2023 στην ΕΕ οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση 11,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Ειδικότερα, στην Ευρώπη ταξινομήθηκαν 802.763 νέα αυτοκίνητα έναντι 719.783 το ίδιο διάστημα του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Το πρώτο δίμηνο – Ιανουάριος Φεβρουάριος 2023 – οι πωλήσεις καινούργιων ΙΧ άγγιξαν τα 1.563.015 νέα αυτοκίνητα, 11,4% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 (1.402.736).

Οι αγορές ανά κατηγορία

Ιδιαίτερη αύξηση γνώρισαν τα υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα ενώ παραμένει η δυναμική στα μοντέλα βενζίνης. Συγκεκριμένα, το 36,9% των ταξινομήσεων αφορούσε μοντέλα με κινητήρες βενζίνης, το 25,5% υβριδικά, ενώ τα πετρελαιοκίνητα συρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο και κατέχουν πλέον το  15% από την μερίδα των συνολικών πωλήσεων. Η «πράσινη» αυτοκίνηση σε αριθμούς ερμηνεύεται στο  12,1% που αφορούν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ το 7,2% των πωλήσεων αγορά την κατηγορία των plug-in υβριδικών . Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό 3,4% που είναι οι πωλήσεις των μοντέλων που φέρουν κινητήρες με φυσικό αέριο, υδρογόνο, υγραέριο και αιθανόλη.

Οι εταιρείες

Στις εταιρείες το VW Group έχει την πρωτιά στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Stellantis και την τριάδα συμπληρώνει το Renault Group.  Την τεταρτη θέση κατέχει η Hyundai και στην πέμπτη η  Toyota.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή