Συνεχίζονται κανονικά, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και της επιβολής δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Φυσικό αέριο: Οι 6 κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης το προσεχές καλοκαίρι

Η ρωσική Gazprom δήλωσε ότι θα στείλει 41,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας την Πέμπτη.

Η γραμμή διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας αποτελεί πλέον τη μόνη εναπομείνασα διαδρομή για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη μετά την καταστροφή του αγωγού Nord Stream 1, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τον Ιανουάριο οι παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μέσω του πλέγματος αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία μειώθηκαν δραματικά, σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από την εποχή της ΕΣΣΔ. Αναλυτές απέδωσαν τη μείωση αυτή στο μικρότερο ενδιαφέρων των ευρωπαϊκών εταιρειών για το ρωσικό αέριο, καθώς οι ηπιότερες από το αναμενόμενο θερμοκρασίες διατηρούσαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα αποθέματα στις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της ΕΕ.

Νέες ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Υπενθυμίζεται ότι, όπως σημείωνε την Τετάρτη το Bloomberg, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, η Ευρώπη αναμένεται να εισέλθει το επόμενο διάστημα σε έναν μακρύ αγώνα για να γεμίσει ξανά τις δεξαμενές αερίου της.

Στην προσπάθεια αυτή, η γηραιά ήπειρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις: Ο Nord Stream 1 που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 αποτελούσε την κύρια γραμμή τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό αέριο, παρά τα «σκαμπανευάσματα» στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πλέον αποτελεί μια άμορφη μάζα σιδερικών στον βυθό της Βαλτικής.

Ταυτόχρονα, η αφύπνιση του κινεζικού «δράκου» μετά από έναν τριετή λήθαργο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενδέχεται να ωθήσει την ασιατική υπερδύναμη – με την ακόρεστη δίψα για ενεργειακούς πόρους – σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ με την Ευρώπη για την προσέλκυση ποσοτήτων LNG, ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.

Εξάλλου, μια περαιτέρω μείωση των ποσοτήτων αερίου που εξακολουθεί να ρέει από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να φέρει σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τη γηραιά ήπειρο.

Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση που τους προηγούμενους μήνες, κατά παράδοξο τρόπο, βοήθησε τις χώρες της Ευρώπης να αποφύγουν τον ενεργειακό στραγγαλισμό, τώρα μετατρέπεται σε μια εφιαλτική απειλή καθώς οι λιγοστές βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και η χαμηλή χιονόστρωση ακόμα και στις Άλπεις, προϊδεάζουν για ένα καλοκαίρι εφιαλτικής λειψυδρίας – και ενώ ήδη η Ευρώπη βίωσε το 2022 τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια