Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη, από το σώμα ενόρκων του Μανχάταν, μετά από έρευνα για τα χρήματα που κατέβαλε με αντάλλαγμα την σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Με αυτόν τον τρόπο, έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες, παρά το γεγονός ότι διεκδικεί εκ νέου τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του 2024.

Την ερχόμενη Τρίτη, ο πρώην πρόεδρος θα παραδοθεί στην δικαιοσύνη προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, καθώς το κατηγορητήριο παραμένει ακόμη σφραγισμένο. Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ.

Τραμπ: Εκτοξεύει απειλές για την περίπτωση που του ασκηθεί ποινική δίωξη

Αντιμέτωπος με 30 κατηγορίες ο Τραμπ

Σύμφωνα με το CNN, ο Τραμπ αντιμετωπίζει περισσότερες από 30 κατηγορίες που σχετίζονται με επιχειρηματική απάτη με βάση το κατηγορητήριο.  Νωρίτερα, η εισαγγελία του Μανχάταν είχε ανακοινώσει χθες Πέμπτη το βράδυ ότι επικοινώνησε με δικηγόρο του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να οργανωθεί η «παράδοσή του» ενώπιον της δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, επισημοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως πράγματι του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την υπόθεση της πληρωμής σε πορνοστάρ το 2016.

Λίγο αργότερα, ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του να προσφέρουν χρήματα για τη νομική υπεράσπισή του. Έχει συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια, από τότε που προέβλεψε λανθασμένα ότι πρόκειται να συλληφθεί.

Τι αναφέρει ο Τραμπ για την υπόθεση

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ποινικής δίωξης που ασκήθηκε εις βάρος του από τη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης, την οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024, στις οποίες ελπίζει ν’ «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο.

«Αυτός είναι πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, προεξοφλώντας πως η υπόθεση αυτή θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου του και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Πολλά τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου

Εκτός από την υπόθεση αυτή, ο Τραμπ αντιμετωπίζει δύο ποινικές έρευνες από έναν ειδικό σύμβουλο που διορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ και μια άλλη ποινική έρευνα από έναν τοπικό εισαγγελέα στην Τζόρτζια.

Ο Τραμπ έχει διαφύγει πολλές φορές τον νομικό κίνδυνο. Στον Λευκό Οίκο, άντεξε δύο απόπειρες του Κογκρέσου να τον απομακρύνει από το αξίωμά του, μεταξύ άλλων για την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του, καθώς και μια πολυετή έρευνα για τις επαφές της προεκλογικής του εκστρατείας με τη Ρωσία το 2016.

Στην περσινή υπόθεση φορολογικής απάτης, ο Μπραγκ στόχευσε τις επιχειρήσεις του Τραμπ, αλλά αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες στον ίδιο τον Τραμπ για οικονομικά εγκλήματα, με αποτέλεσμα να παραιτηθούν δύο εισαγγελείς που εργάζονταν στην έρευνα.

Στην υπόθεση των χρημάτων σιωπής, νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο Μπραγκ ενδέχεται να χρειαστεί να βασιστεί σε μη δοκιμασμένες νομικές θεωρίες για να υποστηρίξει ότι ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να καλύψει άλλα εγκλήματα, όπως η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας.

Η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Η Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, έχει δηλώσει ότι έλαβε χρήματα σε αντάλλαγμα για να σιωπήσει σχετικά με μια σεξουαλική επαφή που είχε με τον Τραμπ το 2006. Ο προσωπικός δικηγόρος του πρώην προέδρου Μάικλ Κόεν έχει δηλώσει ότι συντόνισε με τον Τραμπ τις πληρωμές προς την Ντάνιελς και προς μια δεύτερη γυναίκα, το πρώην μοντέλο του Playboy Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία επίσης δήλωσε ότι είχε σεξουαλική σχέση μαζί του. Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι είχε σχέσεις με οποιαδήποτε από τις δύο γυναίκες.

Ο Τραμπ το 2018 αρχικά αμφισβήτησε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την πληρωμή στην Ντάνιελς. Αργότερα παραδέχθηκε ότι αποζημίωσε τον Κόεν για την πληρωμή, την οποία χαρακτήρισε «απλή ιδιωτική συναλλαγή». Ο Κόεν ομολόγησε την ενοχή του για παράβαση του νόμου περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας το 2018 και εξέτισε περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ενήργησε κατόπιν εντολής του Τραμπ.

Πώς ο Τραμπ θα εργαλειοποιήσει την παραπομπή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα προσπαθήσει να στρέψει την παραπομπή του προς όφελός του, υποδαυλίζοντας την οργή των βασικών υποστηρικτών του για αυτό που θεωρούν ως οπλοποίηση του συστήματος δικαιοσύνης, αν και μπορεί επίσης να ωθήσει περισσότερους Ρεπουμπλικάνους που έχουν κουραστεί από το δράμα γύρω από αυτόν να αναζητήσουν άλλον προεδρικό υποψήφιο.

Η δίωξη ενός πρώην προέδρου είναι πρωτοφανής στην ιστορία των ΗΠΑ. Όμως οι υποστηρικτές του τη θεωρούν πολιτικά υποκινούμενη και μπορεί να χαλυβδώσει την απόφασή τους να τον υποστηρίξουν στις προκριματικές εκλογές του 2024, δήλωσαν στο Reuters απλοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι, κομματικά στελέχη και πολιτικοί αναλυτές.

Για να κερδίσει το χρίσμα του κόμματος, ο Τραμπ θα πρέπει πιθανότατα να διευρύνει την υποστήριξή του πέρα από το 25%-30% του ρεπουμπλικανικού εκλογικού σώματος που γενικά θεωρείται ότι θα είναι με το μέρος του ό,τι και να γίνει Από την άλλη, ένα σκληρό κατηγορητήριο θα μπορούσε να τον δυσκολέψει να διευρύνει την απήχησή του.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν κατηγορήσει τον εισαγγελέα του Μανχάταν, τον Δημοκρατικό Άλβιν Μπραγκ, ότι εκτελεί τις εντολές του Δημοκρατικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να σταματήσει την υποψηφιότητά του πρώην προέδρου για τον Λευκό Οίκο. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γουέικο του Τέξας το Σάββατο, ο Τραμπ παρομοίασε τις ποινικές έρευνες εναντίον του με ένα «σταλινικό σόου τρόμου της Ρωσίας».

Άνθρωποι προσκείμενοι στον Τραμπ δήλωσαν ότι η εκστρατεία του θα επιδιώξει να πλαισιώσει το κατηγορητήριο ως απόδειξη ότι όλες οι διώξεις -συμπεριλαμβανομένων των δύο παραπομπών του στο Κογκρέσο- είναι αδικαιολόγητες προσπάθειες του «Βαθέος Κράτους» να υπονομεύσει τον ίδιο και τους υποστηρικτές του.

Το αφήγημα της πολιτικής δίκης

Ο Σαμ ΝτεΜάρκο, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην κομητεία Αλεγκένι της Πενσιλβάνια, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα θεωρήσουν το κατηγορητήριο του Μανχάταν πολιτικό, δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εξέτασαν την υπόθεση Ντάνιελς το 2018 και αποφάσισαν να μην απαγγείλουν κατηγορίες στον Τραμπ, αν και η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να μην απαγγέλλονται κατηγορίες σε εν ενεργεία πρόεδρο.

Από την άλλη, μέχρι σήμερα ο Τραμπ έχει αψηφήσει τις προβλέψεις για την πτώση του πολλές φορές από τότε που ξεκίνησε την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο το 2015. Μάλιστα μερικές φορές τον αποκαλούν και ως «Teflon Don» για το ιστορικό του να αποφεύγει τη λογοδοσία. Μάλιστα,  ο Τραμπ καυχήθηκε κάποτε ότι θα μπορούσε να πυροβολήσει κάποιον στη μέση του Μανχάταν και να μην αντιμετωπίσει συνέπειες.

Ο Τραμπ νίκησε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον το 2016 παρά την εμφάνιση της διαβόητης κασέτας «Access Hollywood» στην οποία έκανε χυδαία σχόλια για τις γυναίκες. Και το 2018, όταν ήταν πρόεδρος, δεν πλήρωσε κανένα εμφανές πολιτικό τίμημα για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, ακόμη και όταν ο δικηγόρος του πήγε στη φυλακή για τη διευθέτηση των πληρωμών και έδειξε τον Τραμπ.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγράψει προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του μέχρις στιγμής. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 43% τον υποστηρίζει, ενώ το 31% δείχνει να στηρίζει τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ντε Σάντις, ο οποίος δεν έχει ακόμα δηλώσει την υποψηφιότητα του.

Ο Τραμπ στις 18 Μαρτίου έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι περίμενε να συλληφθεί στις 21 Μαρτίου και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν για να «πάρουμε πίσω το έθνος μας», θυμίζοντας τις προτροπές του ενόψει της επίθεσης στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όταν ο Τραμπ είχε καλέσει για υποστήριξη, ορισμένοι Ρεπομπλικάνοι είχαν καταγγείλει τον Μπράγκ για επιλεκτική δίωξη με πολιτικά κίνητρα. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι, το χαρακτήρισε «εξωφρενική κατάχρηση εξουσίας από έναν ριζοσπαστικό Γενικό Εισαγγελέα» και ανακοίνωσε έρευνα του Κογκρέσου για το εάν η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει την έρευνα του Μπραγκ και «να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας». Τρεις πρόεδροι επιτροπών των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησαν από τον Μπραγκ να τους παράσχει επικοινωνίες, έγγραφα και καταθέσεις σχετικά με την έρευνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα