Στην τελική ευθεία του ιστορικού κύκλου της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  Γκάμπριελ Μακλούφ.

«Δεδομένων των σημερινών προοπτικών για την πορεία του πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας», είπε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Επομένως, η επιβράδυνση του ρυθμού με συνήθη βήματα επιτοκίων είναι κατάλληλη».

Μακλούφ -ΕΚΤ: Να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία που έχουμε χάσει

Η ΕΚΤ αυτό το μήνα έκανε στροφή και επιβράδυνε τον ρυθμό της σύσφιγξης, αυξάνοντας κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια. Πρόκειται για την χαμηλότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης  κατά 375 μονάδες βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, αν και ο Mακλουφ δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.

«Η κάθε απόφαση νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να εξαρτάται από τα δεδομένα, λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να «επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική

Ο ισπανός κεντρικός τραπεζίτης  υπογράμμισε επίσης ότι «σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει» τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.»

«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων», είπε. «Κατά προτίμηση, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού με τη σταδιακή μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβαθμίσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική και να αποφύγουν δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις».

Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του – ο Pierre Wunsch – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες «χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως