Στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve αναμένεται να είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι μπορεί μεν να προεξόφλησαν την Παρασκευή τη συμφωνία για το όριο του αμερικανικού χρέους αλλά είναι σε επιφυλακή για μια σειρά από κινδύνους που μπορεί να αναδυθούν, με κορυφαίο την αύξηση των επιτοκίων από την Fed.

Οι αγορές τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα περίπου 50-50 ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της 14ης Ιουνίου, από 8,3% που ήταν η πιθανότητα αύξησης πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

BofA: Mε 756 δισ. δολάρια ενισχύθηκαν τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων

Στο πλαίσιο αυτό στο μικροσκόπιο της αγοράς θα βρεθεί η έκθεση για τις προσλήψεις που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή και θα συνυπολογιστεί στην εκτίμηση για το πόσο σφιχτή είναι η αγορά εργασίας, την οποία παρακολουθεί στενά η Federal Reserve.

Η Wall Street έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία θα πιέσουν τα εταιρικά ομόλογα κυρίως αυτά που εκδόθηκαν σε χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον και τα οποία θα πρέπει είτε να αποπληρωθούν είτε να τα αναχρηματοδοτηθούν, εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allspring Investments, Bryant VanCronkhite. Σύμφωνα με στοιχεία της  S&P Global Ratings την περίοδο 2020-21 εκδόθηκαν εταιρικά ομόλογα αξίας 6,5 τρισ. δολαρίων, τα οποία θα λήξουν μέχρι το 2025. «Οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής τώρα μας προετοιμάζουν για αυτό το τείχος χρέους για το οποίο ο κόσμος δεν μιλάει με αρκετό σθένος» κατέληξε.

Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει και την πορεία των μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης του κλάδου της τεχνολογίας και της ανάπτυξης, οι οποίες επωφελούνται από τη χαμηλότερα επιτόκια και έχουν οδηγήσει στη μέχρι τώρα άνοδο της αγοράς.

Πέρα όμως από τη Federal Reserve οι επενδυτές θα εστιάσουν στα ακόλουθα που θα λάβουν χώρα μέσα στην εβδομάδα:

Συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν το Σάββατο σε μια καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποτρέποντας  μια χρεοκοπία.

Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν δύσκολο δρόμο για να περάσει από το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της στις αρχές Ιουνίου.

Η μακροχρόνια αντιπαράθεση για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους έχει τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές και αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσουν επιτόκια ρεκόρ σε ορισμένες πωλήσεις ομολόγων, αλλά ως επί το πλείστον οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Ουάσιγκτον θα καταλήξει σε συμφωνία.

«Αυτό θα είναι πολύ καλό για την αγορά», εξηγεί στo Reuters ο Amo Sahota, διευθυντής στο KlarityFX, προσθέτοντας ότι μπορεί να δώσει περισσότερους λόγους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αισθάνεται σιγουριά για την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων.«Αν και θέλουμε να δούμε πώς μοιάζει η… συμφωνία», πρόσθεσε.

Η συμφωνία όμως μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στην αγορά αλλά υπάρχει η ανησυχία ότι η αμερικανική κυβέρνηση για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της θα εκδώσει ομόλογα αντλώντας ρευστότητα από την αγορά.

Έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η έκθεση της Παρασκευής για τις  προσλήψεις θα δείξει ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 180.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Τον Απρίλιο, η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε καθώς δημιουργήθηκαν  253.000 θέσεις εργασίας, με την αύξηση των μισθών να αυξάνεται σταθερά.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο. Η Fed φαίνεται πλέον να κινείται προς μια πιο εξαρτώμενη από τα δεδομένα προσέγγιση, με πολλούς παράγοντες να καθορίζουν αν θα συνεχιστεί ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης.

Ουσιαστικά, η συζήτηση κατέληξε σε δύο σενάρια.

Το ένα που υποστηρίχθηκε από «ορισμένα» μέλη έκρινε ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού ήταν «απαράδεκτα αργή» και απαιτεί περαιτέρω αυξήσεις. Το άλλο, το οποίο υποστηρίχθηκε από «αρκετά» μέλη της FOMC, είδε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην οποία «η περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής μετά από αυτή τη συνεδρίαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη».

«Υπό το πρίσμα των εμφανών κινδύνων για τους στόχους της Επιτροπής όσον αφορά τόσο τη μέγιστη απασχόληση όσο και τη σταθερότητα των τιμών, οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εισερχόμενων πληροφοριών και των επιπτώσεών τους για τις οικονομικές προοπτικές», αναφέρεται στα πρακτικά.

O δείκτης PMI Κίνας

Η Κίνα πρόκειται να δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία για τους δείκτες PMI την Τετάρτη, ενώ μία ημέρα αργότερα θα ακολουθήσει ο δείκτης PMI μεταποίησης του ιδιωτικού τομέα Caixin. Η συρρίκνωση στον τομέα της μεταποίησης αναμένεται να μετριαστεί ελαφρώς, ενώ ο ρυθμός επέκτασης στον ισχυρότερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Αυτό θα συμβαδίζει με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έχουν υποδείξει απώλεια δυναμικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εν μέσω εξασθένησης της ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στις κύριες εξαγωγικές αγορές της χώρας.

Το Πεκίνο έχει θέσει έναν μετριοπαθή στόχο ανάπτυξης της τάξης του 5% για φέτος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρωθυπουργός Li Qiang υποσχέθηκε πιο στοχευμένα μέτρα για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και τη σταθεροποίηση της εξωτερικής ζήτησης σε μια προσπάθεια να προωθηθεί μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street