Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021, όταν η Ρωσία μόλις άρχιζε να ασκεί πιέσεις στην αγορά πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η πτώση – τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά δύο τρίτα ήδη φέτος – δεν αμβλύνει απλώς τις πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.  Υπονομεύει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά χαρτιά που κατέχει ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: την ικανότητα να συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου της περιοχής.

Όπως γράφει το Bloomberg, την ώρα που ορισμένοι traders προβλέπουν ότι οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα μπορούσαν να είναι αρνητικές μερικές φορές αυτό το καλοκαίρι, η εικόνα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τον Μάιο του περασμένου έτους. Τότε, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τετραπλασιάστηκαν από ό,τι είναι τώρα και οι χώρες αναγκάστηκαν να αναβιώσουν την παραγωγή άνθρακα για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Βουτιά 15ετίας στις τιμές του φυσικού αερίου – Τα καλά και τα κακά νέα

Υπήρχαν επίσης ανησυχίες για τις ελλείψεις και για το εάν η Ευρώπη θα μπορούσε να δημιουργήσει επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα. Τώρα, τα αποθέματα είναι πάνω από το μέσο όρο και μπορεί ακόμη και να γεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία έχουν υποχωρήσει για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες και είναι κάτω από τα 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

Καταλυτικός ο ρόλος του LNG

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών βοήθησαν, όπως και ένας σχετικά ήπιος χειμώνας, πράγμα που σήμαινε ότι η περιοχή δεν χρειαζόταν να κάνει μεγάλη χρήση των αποθεμάτων της. Τώρα οι αποθήκες είναι σχεδόν κατά 67% γεμάτες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της 5ετίας που ήταν περίπου στο 50%.

Η οικονομική επιβράδυνση παίζει επίσης ρόλο στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας. Η ανάκαμψη της Κίνας έχει χάσει τη δυναμική της, η ευρωπαϊκή μεταποίηση βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και η Γερμανία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το πρώτο τρίμηνο, οδηγώντας την σε ύφεση.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Επιπλέον, η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα νέα ηλιακά και αιολικά πάρκα και οι καλές καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση της ανάγκης για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.

Η πτώση των τιμών «είναι εξαιρετική είδηση ​​για την Ευρώπη και δείχνει ότι οι αυξημένες εισαγωγές LNG καθώς και η μείωση της ζήτησης κατάφεραν να εξισορροπήσουν γρήγορα την ευρωπαϊκή αγορά αφού η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες», δήλωσε ο Georg Zachmann, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Ορατά τα οφέλη

Το άρθρο του Bloomberg, γράφει επίσης ότι για τα νοικοκυριά, τα οφέλη από την τιμή είναι ξεκάθαρα ορατά. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πιθανώς επιβραδύνθηκε στο 6,3% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Στα στοιχεία που αναμένονται την Τρίτη, οι οικονομολόγοι της Nomura προβλέπουν ότι «χαμηλότερες τιμές χονδρικής της ενέργειας θα φτάνουν στους καταναλωτές σε όλη τη ζώνη του ευρώ».

Η κρίση άρχισε νωρίτερα

Για τους περισσότερους τομείς, η κρίση ξεκίνησε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Για την ενέργεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν η Μόσχα άρχισε για πρώτη φορά να συμπιέζει τις προμήθειες αρνούμενη να αυξήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Τώρα, η Ουκρανία είναι η τελευταία εναπομείνασα διαδρομή για το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών προς τη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια