Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν παραπάνω από ξεκάθαρος. Τράβηξε διαχωριστικές γραμμές από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι με τη μεν πρώτη οι διαφορές είναι «ιστορικές κι ιδεολογικές», με τον δεύτερο είναι «πολιτικές».

Υπογράμμισε σε δυο σημεία της ομιλίας του ότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που επιδιώκει η Κουμουνδούρου αλλά μόνο πάνω στις πολιτικές γραμμές του.

Νίκος Ανδρουλάκης: Για πρώτη φορά εκλεγμένος στη Βουλή – 41 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ορκωμοσία

Αντ’ αυτού ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στη ΝΔ και έθεσε ένα σαφή στόχο, να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος απέναντι – όπως είπε – σε μια αυτοδυναμία που δεν πρέπει να γίνει παντοδυναμία.

Το μήνυμα της κάλπης

Κρίνοντας από όσα είπε, ο Ανδρουλάκης δείχνει να κατανοεί την πρώτη ανάγνωση των ποσοστών της κάλπης της 21ης Μαΐου. Δηλαδή, πως έχουν αλλάξει οι συνθήκες κι η ιστορική συγκυρία που μεγάλωσαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με την απόσπαση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνικής βάσης που αποτελούσε την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Πως βρισκόμαστε, δηλαδή, ενώπιον μιας αλλαγής φάσης όπου τίθεται σε αμφισβήτηση η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στον δικομματισμό.

Μια φάση όπου «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον φόβο» (για να ανατρέξω και πάλι στην ομιλία στην ΚΕ), μια περίοδο που οι ψηφοφόροι δείχνουν την κόπωση τους από τους συναισθηματισμούς και τις εντάσεις, από τον καταιγισμό αρνητικών μηνυμάτων και τις ad hominem επιθέσεις που πείθουν μόνο τους ήδη πεπεισμένους.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί ξανά με αυτοματισμούς και αναγωγές. Πρέπει να πείσει και να αποσυνδέσει τον εαυτό του με αυτά που το πλήγωσαν στο παρελθόν. Η μεγάλη ανανέωση στα πρόσωπα, προφανώς, βοηθάει και είναι στα υπέρ του.

Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι ανταποκρίνονται καλά σε άφθαρτα πρόσωπα κι υποψήφιους ενεργούς στις τοπικές κοινωνίες. Πολλοί που «έλιωσαν παπούτσια» επιβραβευθήκαν, όπως και όσοι έπιασαν ότι πρέπει να επιστρατεύσουν γλώσσα και στάση πολιτική και παρουσία πιο κοντά στα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά απευθυνόταν το ΠΑΣΟΚ.

Όχι με παρελθοντολογία που, τελικά, δεν είδαμε να οδηγεί πουθενά αλλά με πράξεις, τρέξιμο, οργάνωση και ενασχόληση με τη βιωμένη εμπειρία των ψηφοφόρων που θέλει να εκφράσει, αντί για συνθηματολογία και πανικό. Αυτό είναι και ο μόνος τρόπος να πείσει ότι έχει την εναλλακτική εκδοχή για το μέλλον από αυτήν που εγγυάται η ΝΔ. Επιστρέφοντας σε πρακτικές που βρίσκονται στην ιστορική του ρίζα, μαθαίνοντας από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναλώνεται σε καυγάδες μαζί του.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα