Η καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες για το ανώτατο όριο του χρέους, εκτιμάται ότι θα φέρει ένα ράλι ανακούφισης στις παγκόσμιες αγορές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας τη Δευτέρα, ενώ τα αντίστοιχα του δημοσίου υποχώρησαν.

Το αμερικανικό δολάριο, το οποίο έχει ωφεληθεί από την αγωνία γύρω από το νόμιμο όριο δανεισμού, υποχώρησε έναντι ορισμένων νομισμάτων τα οποία είναι ευαίσθητα στον κίνδυνο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστά σήμερα λόγω εθνικών εορτών.

Η συμφωνία για το χρέος πάει Κογκρέσο – Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Η ασφάλεια και η X-Day

Όπως γράφει το Bloomberg, τις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές συνέρρεαν σε «ασφαλείς τοποθετήσεις» καθώς πλησίαζε η λεγόμενη X-Date, η ημέρα κατά την οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η χώρα δεν θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις  της. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία τους θα περάσει από το Κογκρέσο και θα φτάσει στο γραφείο του προέδρου για υπογραφή, αποτρέποντας μια ιστορική χρεοκοπία των ΗΠΑ.

«Οι αγορές μπορούν να αναπνεύσουν με ανακούφιση», δήλωσε στο Bloomberg, ο Chang Wei Liang, στρατηγικός αναλυτής της DBS Group Holdings στη Σιγκαπούρη. «Η συμφωνία φαίνεται καλά ισορροπημένη μεταξύ της μείωσης των δαπανών χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και είναι πιθανό να είναι ένα μικρό θετικό για τα αμερικανικά ομόλογα».

Η ζημιά έγινε

Παρά τη συμφωνία ωστόσο, οι εβδομάδες των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη κοστίσει στη χώρα: το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει πληρώσει 80 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για να εκδώσει γραμμάτια μετά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις της Γέλεν ότι θα ξεμείνει από μετρητά. Οι παρατηρητές της Wall Street, εν τω μεταξύ, λένε ότι μια μεταγενέστερη ώθηση από την κυβέρνηση να ξαναγεμίσει τα ταμεία της στον απόηχο μιας συμφωνίας θα αποστραγγίσει γρήγορα τη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.

Αυτό θα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τράπεζες των ΗΠΑ μετά από μήνες αναταραχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders