Με αμείωτη ένταση, αλλά και με αρκετές αναταράξεις ενδοσυνεδριακά, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε σήμερα να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, αξιοποιώντας τη μετεκλογική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το κλίμα ανακούφισης παγκοσμίως μετά τη συμφωνία για το όριο του αμερικανικού χρέους. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,25% στις 1.236,20 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 98 εκατ. ευρώ.

Αν και υπήρξαν σήμερα κάποιες αναταράξεις, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, εξαιτίας της μερικής κατοχύρωσης κερδών, το ΧΑ κατάφερε από τις 14:00 μέχρι το τέλος να διευρύνει την άνοδο του και να κλείσει πάνω από τις 1.230 μονάδων. Ο πρώτος στόχος των 1.250 μονάδων επομένως παραμένει ανέπαφος, αν και οι πωλητές σε Coca Cola και τράπεζες έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις αρκετούς αγοραστές, σε μια συνεδρίαση μάλιστα που οι αργίες σε Wall Street και Χρηματιστήριο του Λονδίνου επηρέασαν τις συναλλαγές, καθώς απουσίασε ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών.

Γιατί οι αγορές ψηφίζουν ελληνικά assets – Επενδυτική βαθμίδα δείχνουν τα ομόλογα

Ακόμη και αυτοί οι πωλητές όμως με δεικτοβαρή στόχευση δεν φάνηκε να απειλούν την τάση της αγοράς, η οποία παραμένει ξεκάθαρα ανοδική, καθώς περιορίστηκαν στην κατοχύρωση των ομολογουμένως εντυπωσιακών κερδών της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν είναι λίγοι βέβαια οι αναλυτές που θεωρούν ότι το ΧΑ «χρωστάει» μια διόρθωση μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο, περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Θετικά λειτούργησε και η βελτίωση του παγκόσμιου κλίματος μετά τη συμφωνία για το αμερικανικό χρέος, καθώς δεν αποκλείεται να βοηθήσει και την ελληνική αγορά να προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στο πλαίσιο του risk on που έχουν πατήσει πολλά διεθνή κεφάλαια. Άλλωστε, μια μεγάλη εστία αβεβαιότητας φαίνεται ότι αίρεται, ομαλοποιώντας εν μέρει ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, την ώρα που το ΧΑ διανύει μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Aegean, Motor Oil, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Quest, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ και ΟΤΕ ξεχώρισαν με τα ισχυρά τους κέρδη, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Jumbo. Θετικά έκλεισαν οι Autohellas και Βιοχάλκο, ενώ αρνητικά οι Εθνική, Alpha bank, Πειραιώς, Coca Cola και Eurobank

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών