Την απόφαση προκήρυξης πρόωρων εκλογών για τις 23 Ιουλίου έλαβε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, μετά τα πολύ άσχημα αποτελέσματα που έφερε το κόμμα τους στις  τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πήρα την απόφαση βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών».

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ και ο μικρότερος σύμμαχός του, Podemos, υπέστησαν σοβαή ήττα κατά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

«Αν και οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπική και περιφερειακή εμβέλεια, η ψηφοφορία μεταφέρει ένα μήνυμα που το ξεπερνά. Γι’ αυτό, και ως πρωθυπουργός και ως γενικός γραμματέας του PSOE, έλαβα προσωπικά την απόφαση», πρόσθεσε ο  Σάντσεθ.

Βαριά ήττα

Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ισπανία, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία στα τέλη του χρόνου.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (PP), της δεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έκανε αμέσως λόγο για «νέο πολιτικό κύκλο».

Σε ιστορικά υψηλά οι εμπορικές σχέσεις με την Ισπανία

«Γιγαντιαίο βήμα» του PP προς την εξουσία

Το PP έκανε χθες «γιγαντιαίο βήμα» στον δρόμο που αναμένεται να οδηγήσει τον κ. Φεϊχό στον θώκο του πρωθυπουργού στα τέλη του 2023, πλειοδότησε ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, ο Χουάν Μανουέλ Μορένο Μπονίγια, ηγετικό στέλεχος της ισπανικής δεξιάς.

Εκτός του PP, ο άλλος μεγάλος κερδισμένος είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια κάνοντας θεαματικά είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές χθεσινές εκλογές, κανένας όμως δεν περίμενε πως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) θα υφίστατο τέτοιες απώλειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης