Ιδέες;

Διάβασα τα ονόματα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που απαρτίζουν την «ομάδα κρούσης» ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί επιτέθηκαν προ ημερών εναντίον του επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος κ. Δημήτρη Παπαδημούλη; Τι διαφορετικό πρότεινε;

«Βιτρίνα»

Και ο κ. Αλέξης Χαρίτσης είναι μέσα και η κυρία Εφη Αχτσιόγλου συμμετέχει. Καταλαβαίνω την πικρία της Ρένας Δούρου – «αηδιαστική» χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Παπαδημούλη – η οποία προφανώς για λόγους «ανωτέρας βίας» δεν μπορεί να συμμετέχει στη νέα «βιτρίνα». Φαίνεται όμως πως δεν εισακούστηκε ούτε και ο κ. Νίκος Παππάς, που είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις με την κυρία Δούρου. Ο κ. Παπαδημούλης απλώς έδωσε την ιδέα  ευρισκόμενος κάτω απο την ομπρέλα, πιθανόν λόγω κακοκαιρίας!

«Snipers»

Εχω την υποψία ότι έχουν αρχίσει να «ακροβολίζονται» οι «snipers» των διαφόρων τάσεων αναμένοντας το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Κι αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τους φόβους που εκδηλώνονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις – κάτι τέτοιο υποστηρίζουν τα ως τώρα προγνωστικά – θα γίνουμε θεατές αρχαιοελληνικού δράματος σε σύγχρονη αριστερή εκδοχή! Οι αβελτηρίες τεσσάρων χρόνων θα περάσουν από το ταμείο….

Στα υψηλά

Στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, συνεχίζουν να απολαμβάνουν την εκλογική τους επιτυχία και την θέαση του – πολιτικού – κόσμου από υψηλά, αλλά δεν είναι όλα εύκολα. Βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο κινδύνους.

Χαλαρότητα

Ο πρώτος δεν είναι άλλος από την χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που προκαλεί το «ντάμπλ σκορ» της 21ης Μαΐου. Γι΄αυτό κι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δοθείσης ευκαιρίας – κι όχι μόνο – τα ξορκίζει. Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος ο μηχανισμός των βουλευτών και ιδιαίτερα όσων έχουν «καπαρώσει», λόγω λίστας, τις εκλόγιμες θέσεις, να κατεβάσει ταχύτητα, κι όσοι βρίσκονται στις τελευταίες και μη εκλόγιμες θέσεις να μην τρέξουν αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να εκλεγούν. Οι μόνη ενδιαφερόμενη κατηγορία είναι όσοι προβλέπουν στο bonus του πρώτου κόμματος και βρίσκονται ανάμεσα στις δύο προηγούμενες κατηγορίες.

«Δασκαλάκος»

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ο … «δασκαλάκος» από την Πιερία, που ενδημεί στο Κιλκίς, ο κ. Δημήτρης Νατσιός. Εκτός από την … εκδρομή του κ. Μητσοτάκης – συνοδευόμενος από τον γιό του – στο Αγιο Ορος, εντός των επόμενων ημερών, όπου το θέμα της στήριξης του κόμματος Νίκη από την μοναστική κοινότητα, εκτιμώ μετά βεβαιότητος ότι θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, είχαμε κι άλλες εξελίξεις.

Εκκλησία

Εκανε δήλωση ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος – εμμέσως – σε βάρος της Νίκης. Ότι η εκκλησία δεν πρέπει να έχει σχέσεις με τα πολιτικά κόμματα, και διάφορα τέτοια. Ακολούθως έκανε δήλωση – βαρυσήμαντη είναι γεγονός – ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Το «ζουμί» της δήλωσης είναι πως η εκκλησία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει σχέσεις με κόμματα.

Και «εμφύλιος»

Και ακολούθως – πιεζόμενος; – έκανε δήλωση ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος, στο οποίο χρεώνουν την επίδοση της Νίκης στο νομό Πιερίας, όπου απέσπασε το 7,46%! Κι αφήνω στην άκρη τον ενδο – ακροδεξιό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη…. Όπως αντιλαμβάνεστε έχουν πέσει «λυτοί και δεμένοι» για να παραμείνει εκτός Βουλής το κόμμα του κ. Νατσιού. Και τούτο για να αποσπάσει η Νέα Δημοκρατία καλύτερο σκορ στον κοινοβουλευτικό συσχετισμό. Κι έχουμε ακόμη 27 μπροστά μας, ως την ημέρα των εκλογών….

Χ. Καστανίδης

Δεν ξέρω αν στο Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ έχουν σταματήσει τους πανηγυρισμούς για την βελτίωση του εκλογικού τους ποσοστού και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά το μήνυμα από το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης σίγουρα δεν ήταν καλό. Ο συνυποψήφιος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του κόμματος, κ. Χάρης Καστανίδης, από τις πιο ευπρεπείς κοινοβουλευτικές παρουσίες βρέθηκε αιφνιδίως εκτός Βουλής. Δημοσιοποίησε την ενόχληση του και το «ταμείο» θα γίνει στις 26 Ιουνίου. Από την μία πλευρά αν δεν έχει δικαίωμα ο πρόεδρος του κόμματος να παίρνει αποφάσεις τότε γιατί είναι πρόεδρος με ερωτηματικό! Από την άλλη πλευρά  πώς θα μαζέψει το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ τις ψήφους στη Θεσσαλονίκη χωρίς τον «πράσινο Θεσσαλονικάρχη» Χάρη; Ρίσκο! Οι κάλπες βεβαίως θα δώσουν την απάντηση. Ως τότε σιωπή!

Κουίζ

Σας έχω κι ένα κουίζ σήμερα: Ποιος κορυφαίος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης ζει το μύθο του, έστω και για ένα μήνα, έστω και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες;

Μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω υπουργός είναι τόσο καριερίστας που σχεδόν αυτοπροτάθηκε για τη θέση που πήρε. Εχει άλλωστε εξαιρετικές σχέσεις με συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους.

Άλλη, βέβαια είναι η θέση που εποφθαλμιά. Αλλά ματαίως…

———————————————–

Η Elpedison

Κι εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι οι μέτοχοι της Elpedison κάνουν πίσω για το FSRU στο Θερμαϊκό Κόλπο, μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας, μάλλον δείχνει ότι το project παραμένει ζωντανό. Τουλάχιστον στα χαρτιά! Τι εννοώ, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα αναθεώρησης της άδειας και η ΡΑΑΕΥ το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Να σας ενημερώσω πως είναι υποχρεωμένη να το κάνει αυτό προκειμένου να καταγράψει ενδεχόμενες ενστάσεις. Η διάρκεια της διαβούλευσης είναι 15 ημερών.

Και FSU

Ανάμεσα στις αλλαγές που προτείνει η Elpedison είναι και η προσθήκη μίας ακόμη υποδομής. Πιο συγκεκριμένα ζητά εκτός από το πλωτό δεξαμενόπλοιο FSRU (αποθήκευση LNG και αεριοποίηση του για διάθεση στο σύστημα των αγωγών) να εγκαταστήσει και δεύτερο δεξαμενόπλοιο. Πρόκειται για FSU δηλαδή για υποδομή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ίσως λοιπόν οι μέτοχοι της Elpedison να μην εγκατέλειψαν το επενδυτικό σχέδιο και να προχωρούν και σε προσαρμογές του προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Ας αναμένουμε όμως και την επενδυτική απόφαση….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories