Ανοδικά κινούνται και σήμερα Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω προσδοκιών ότι η συμφωνία για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ θα τονώσει τη ζήτηση, αλλά και ανησυχιών για συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ το Σαββατοκύριακο .

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 35 σεντς, ή 0,5%, στα 77,42 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο κατά 12 σεντς τη Δευτέρα.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 53 σεντς στα 73,20 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,7% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Δεν υπήρξαν συναλλαγές τη Δευτέρα λόγω επίσημης αργίας των ΗΠΑ.

Το όριο του χρέους

Ενώ η συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους ανοίγει την όρεξη για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερο κίνδυνο, όπως εμπορεύματα, οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα συναντηθούν στις 4 Ιουνίου και δεν είναι σαφές εάν θα αυξήσουν τις περικοπές της παραγωγής τους εν μέσω συνολικής πτώσης των τιμών από τα μέσα Απριλίου. Επιπλέον, οι προσδοκίες είναι ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα αυξηθούν περαιτέρω, περιορίζοντας δυνητικά την οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς τη ζήτηση πετρελαίου.

«Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της συνάντησης του ΟΠΕΚ + αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου», δήλωσε ο Toshitaka Tazawa, αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.

«Μια συμφωνία ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ ενίσχυσε την όρεξη για ανάληψη κινδύνου, αλλά οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να αυξήσουν τις αγορές εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και πιθανές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε όσους σορτάρουν στο πετρέλαιο, να «προσέξουν».

Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του  ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο των περικοπών από το καρτέλ στα 3,66 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι περίπου 9% χαμηλότερα φέτος, καθώς η άτονη οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και η επιθετική νομισματική σύσφιγξη της Federal Reserve επηρεάζουν τις προοπτικές της ζήτησης. Η ρωσική προσφορά ήταν επίσης ανθεκτική, ακόμη και αφού το έθνος είπε ότι θα μειώσει την παραγωγή, ενώ η εγχώρια επεξεργασία αργού έχει μειωθεί.

Η δυναμική της προσφοράς παραμένει στο επίκεντρο, με τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να επιδίδονται σε αντικρουόμενες δηλώσεις προσφάτως σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ+. Το πετρελαϊκό καρτέλ συνεδριάζει στη Βιέννη στις 3-4 Ιουνίου για να αποφασίσει για τα επίπεδα παραγωγής.

Δύο εβδομάδες ανοδικό σερί

Τη περασμένη εβδομάδα ο μαύρος χρυσός έκλεισε με κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,7% για το Brent και 1,6% για το WTI. Είναι δεύτερη εβδομάδα που οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν ανοδικά στις διεθνείς αγορές.

Τα στοιχήματα υπέρ της πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχουν αυξηθεί. «Νομίζω ότι όλοι είμαστε σε επιφυλακή εδώ ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής
Commodities |

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στο ράλι της τιμής του χρυσού - Ερμηνεύοντας τους αριθμούς

Στο επίκεντρο της ζήτησης για χρυσό και της εκτόξευσης της τιμής του βρίσκεται η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου