Μετά τις πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στρέφονται σε μια αγορά από την οποία υπέστησαν οδυνηρές απώλειες τον περασμένο χρόνο.

Όπως αναφέρουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι τράπεζες της Wall Street κοιτούν εκ νέου την αγορά των ομολόγων τα οποία στερούνται επενδυτικής βαθμίδας (junk), όπως και αυτής των μοχλευμένων δανείων (δάνεια με μεγάλα ανοίγματα από πλευράς των δανειοληπτών).

Με τις μετοχές και τα ομόλογα με επενδυτική διαβάθμιση να μην προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις επί του παρόντος, για τις big banks οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων λειτουργούν ως αντίβαρο στις πιέσεις των κερδών τους. Λειτουργώντας ως ανάδοχοι στις εκδόσεις junk ομολόγων, ή αναχρηματοδοτώντας τα μοχλευμένα δάνεια οι τράπεζες διαβλέπουν μια εναλλακτική πηγή εσόδων στην παρούσα φάση.

UBS: Δεν αρκεί η συμφωνία για το χρέος, για να αρχίσει το ράλι στις μετοχές

Οι τραπεζίτες λένε ότι, παρά την αναταραχή που έπληξε τον τραπεζικό τομέα αυτή την άνοιξη, οι ίδιες τράπεζες δρουν και ως underwriters, δηλαδή αναλαμβάνουν να αγοράσουν όσα loan notes δεν καλυφθούν από αγοραστές, ή τα αγοράζουν στην έκδοση και τα μεταπωλούν οι ίδιες στους επενδυτές. Όπως επισημαίνουν, η εμπλοκή μίας ή περισσοτέρων τραπεζών ως underwriters ενισχύει την αξιοπιστία της έκδοσης των ομολόγων.

«Τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών έχουν πληγεί σοβαρά από την απότομη πτώση στις συναλλαγές εταιρικών και ιδιωτικών μετοχών, με τις σκοτεινές οικονομικές προοπτικές και την τραπεζική κρίση  να ωθούν τους όγκους συγχωνεύσεων και εξαγορών στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το πρώτο τρίμηνο. Οι προμήθειες για παλιά ομόλογα και μοχλευμένα δάνεια, μειώνονται περισσότερο από 20% από τον μέσο όρο της πενταετίας», σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange Group.

Στόχος το ράλι των junk ομολόγων

Οι τράπεζες ελπίζουν τώρα να επωφεληθούν από το ράλι των junk ομολόγων, ενώ οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών είχαν στραφεί σε μεγάλο βαθμό σε άμεσους δανειστές όπως η Apollo, η Blackstone Credit και η HPS Investment Management για να χρηματοδοτήσουν τις εξαγορές τους.

Αυτόν τον μήνα, μια ομάδα τραπεζών με επικεφαλής την Goldman Sachs συμφώνησε να δανείσει 3,7 δισ. δολάρια στην Elliott και σε ορισμένους από τους εταίρους της εταιρείας που υποστηρίζουν την εξαγορά της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Syneos. Το πακέτο χρηματοδότησης των τραπεζών κέρδισε μια αντίπαλη πρόταση από ιδιώτες δανειστές, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Αυτό έρχεται μετά την απόφαση της Blackstone να ανταλλάξει ένα πακέτο χρέους που περιελάμβανε ιδιωτικά δάνεια 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξαγορά της Arconic από την Apollo, που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, πρόκειται επίσης να χρηματοδοτηθεί από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan, πριν το δάνειο πωληθεί σε άλλους επενδυτές. Ο Marc Lipschultz, διευθύνων σύμβουλος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Blue Owl, είπε ότι οι τράπεζες είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση «ελέυθερου σκοπευτή» όταν συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν εξαγορές ιδιωτικών μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ επιλεκτικές. Οι τράπεζες συμμετείχαν κυρίως σε συμφωνίες όταν το ύψος του χρέους και ο πιστωτικός κίνδυνος ήταν σχετικά χαμηλός, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρότυπα του κλάδου των ιδιωτικών μετοχών. Αυτό συνέβη σε δύο πρόσφατες συμφωνίες που χρηματοδότησαν οι τράπεζες: την αγορά 12,5 δισ. της Qualtrics από την Silver Lake και την εξαγορά της εταιρείας λογισμικού Cvent από την Blackstone ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.

Ριψοκίνδυνες συμφωνίες

Για πιο ριψοκίνδυνες συμφωνίες, σύμφωνα με τους FT, ο ιδιωτικός πιστωτικός τομέας παραμένει η επιλογή. Μεταξύ των εταιρειών που βρίσκονται σε συνομιλίες με ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια είναι η Finastra, μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που ανήκει στην Vista Equity Partners. Η πιστοληπτική αξιολόγηση C+ της εταιρείας είναι μία από τις χαμηλότερες που έχουν δοθεί από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, με τους αναλυτές της S&P Global να προειδοποιούν ότι το χρέος της «παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο αναχρηματοδότησης».

Η Advent και η Warburg Pincus στράφηκαν στον ιδιωτικό πιστωτικό τομέα για ένα δάνειο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αγορά ενός τμήματος της εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Baxter International. «Βλέπουμε τις τράπεζες να εξετάζουν νέα underwriting για υπάρχουσες εκδόσεις και δομές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα τμήματα της αγοράς που στρέφονται στα private credit», δήλωσε ο Michael Zawadzki, επικεφαλής επενδύσεων της Blackstone Credit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή