Οι πρώτες αντιδράσεις στην καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη  το Σάββατο για το ανώτατο χρέος των ΗΠΑ έχουν ήδη διαφανεί. Ένας αριθμός ακροδεξιών Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ανοικτά ότι θα αντιταχθούν στη συμφωνία, σε μία ακόμα ένδειξη για τη δύσκολη πορεία του deal προκειμένου να εγκριθεί από το Κογκρέσο, πριν οι ΗΠΑ ξεμείνουν από χρήματα την επόμενη εβδομάδα.

Αν και αναμενόμενο, οι αντιδράσεις αυτές αντανακλούν τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουν ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι προκειμένου το πακέτο αυτό να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Μπάιντεν: Έτοιμη να πάει στο Κογκρέσο η συμφωνία για το χρέος

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, υποψήφιος για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, είπε ότι η συμφωνία δεν κάνει αρκετά για να αλλάξει τη δημοσιονομική τροχιά. «Μετά από αυτή τη συμφωνία, η χώρα μας θα συνεχίσει να κινείται προς τη χρεοκοπία», είπε στο Fox News.

Ανώτατο όριο χρέους ΗΠΑ: Τι είναι, γιατί θεσπίστηκε, και τι συγκρούσεις προκάλεσε

Το νομοσχέδιο των 99 σελίδων θα αναστείλει το όριο του χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025, επιτρέποντας στους νομοθέτες να παραμερίσουν το πολιτικά επικίνδυνο ζήτημα μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Θα περιορίσει επίσης ορισμένες κρατικές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ

Ένα κρίσιμο πρώτο τεστ θα γίνει σήμερα Τρίτη, όταν η Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής θα εγκρίνει το νομοσχέδιο, σε ένα απαραίτητο πρώτο βήμα πριν από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Αν και η επιτροπή είναι συνήθως στενά ευθυγραμμισμένη με την ηγεσία της Βουλής, ο Μακάρθι αναγκάστηκε να συμπεριλάβει ορισμένους σκεπτικιστές συντηρητικούς.

Ένας από αυτούς τους συντηρητικούς, ο εκπρόσωπος Chip Roy, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

«Δεν είναι καλή συμφωνία. Περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια χρέος για – στην καλύτερη περίπτωση – πάγωμα δαπανών για δύο χρόνια και καμία σοβαρή ουσιαστική πολιτική μεταρρυθμίσεις», έγραψε στο Twitter.

Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Ραλφ Νόρμαν, έχει ήδη ταχθεί κατά της συμφωνίας.

Ο Μακάρθι είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι δεν ανησυχεί για τις προοπτικές του πακέτου στην επιτροπή.

Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Λι τάχθηκε επίσης κατά του νομοσχεδίου. Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49.

Ο ΜακΚάρθι έχει προβλέψει ότι θα τραβήξει την υποστήριξη των περισσότερων από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή 222-213. Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δήλωσε ότι αναμένει υποστήριξη από την πλευρά του – αν και πολλοί στην αριστερά του κόμματός του μπορεί επίσης να ψηφίσουν «όχι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή